Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled u prošlost

Sada i nekada: Kako su izgledale najpoznatije terme u Hrvatskoj

Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin)
Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Facebook/Terme Sveti Martin
Aktualno Galerija Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin Najstariji foto zapis toplica (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Najstariji foto zapis toplica (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin +4 Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Galerija 1/9 >>
Vjerovali ili ne, ovo je fotografija koja prikazuje jedne od najpoznatijih termi u Hrvatskoj. Na ovom se mjestu kupališni turizam njeguje već gotovo sto godina.

Aktualno Galerija Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin Najstariji foto zapis toplica (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Najstariji foto zapis toplica (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin +4 Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Galerija 1/9 >> Istraživanja na ovoj lokaciji započela su početkom 20. stoljeća. U potrazi za naftom, englesko-mađarska tvrtka na ovom je mjestu pronašla ljekovitu termalnu vodu. Bilo je to 1911. godine, a do izgradnje prvog bazena prošlo je još 25 godina. U nastajanju prvog bazena sudjelovalo je lokalno stanovništvo koje je izgradilo drveni bazen veličine 3 x 4 metra. Danas su na tom mjestu izgrađene Terme Sveti Martin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoću, mogu, znam Mihovil Španja: Motivacijski govor koji će vam pomoći u ostvarivanju ciljeva Slika nije dostupna U Termama Sveti Martin održana promocija trećeg izdanja kalendara ''Velike i male zvijezde''

Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Najstariji foto zapis toplica (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin

Ubrzo nakon prvog bazena izgrađen je i jedan natkriveni bazen te instalirano sedam kada za namakanje u termalnoj vodi. Za tamošnje stanovništvo novi kompleks postao je prvi izbor za obiteljski odmor i opuštanje. Brojne fotografije prikazuju koliko je kupališni turizam u to vrijeme bio privlačan način iskorištavanja slobodnog vremena. Čini se da su u bazenima uživali baš svi.

Stari dani u Termama Sveti Martin (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Terme Sveti Martin u prošlosti (Foto: Facebook/Terme Sveti Martin) Foto: Facebook/Terme Sveti Martin

Osim zbog atraktivnog načina opuštanja, u bazene i kupelji lokalno stanovištvo stizalo je i zbog ljekovite vode. I danas se u Termama Sveti Martin koristi termomineralna voda koja se crpi sa 600 metara dubine. Izvori ljekovite termomineralne vode postoje zahvaljujući postojanju Panonskog mora.

Temperatura vode je oko 34 stupnjeva Celzijevih, a u njoj su otopljeni minerali (ioni) i elementi u tragovima iz unutrašnjosti zemlje. Među njima je i litij koji je učinkovit u borbi protiv stresa i depresije, stroncij koji pospješuje gustoću i izgradnju kostiju, jod koji potiče rad štitnjače, čisti arterije, a primijećeno je i da poboljšava mentalne funkcije. Kalij uravnotežuje rad srca i stimulira detoksikaciju, a natrij koji je učinkovit u liječenju artritisa.

Do 2003. godine toplice su nosile naziv Toplice Vučkovec i radile su sezonski samo u ljetnim mjesecima. Od 2003. toplice su dobile naziv Toplice Sveti Martin i u narednim godinama razvile su se u resort koji promovira zdrav život, rekreaciju i lokalnu gastronomiju.

Danas Terme Sveti Martin izgledaju potpuno drugačije. Na raspolaganju je i hotelski i apartmanski smještaj. Baš poput pravih hedonista tamo možete uživati i u wellness-centru, beauty-centru, saunama, ali i u jedinstvenom zdravstvenom centru. Na tanjuru ćete uvijek pronaći obroke spravljene prema tradicionalnim receptima Međimurja, na moderan način za koje se koristi lokalna hrana. Osim što su Terme Sveti Martin mjesto na koje dolaze turisti iz cijele Hrvatske, zbog svog jedinstvenog koncepta privlače turiste i iz mnogih susjednih zemalja.

Kako su Terme izgledale prije, a kako izgledaju danas, pogledajte u fotogaleriji.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene