456742
456742
456742
456742
456742

Talijani počeli isključivati odašiljače koji smetaju prijmu hrvatskih TV programa

  • , 11.11.2016., 10:44
  • Autor:
  • komentara

Talijani su počeli isključivati odašiljače koji uzrokuju smetnje prijmu hrvatskih televizijskih programa, nakon čega bi se trebao poboljšati prijam u mjestima na obali Jadrana.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

U talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia počela su prva isključivanja odašiljača koji uzrokuju smetnje prijmu hrvatskih TV programa, a proces bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, izvijestili su u petak iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

 

"Sukladno odlukama talijanskih državnih tijela, talijanski nakladnici ovih su dana napokon počeli isključivati svoje međunarodno neusklađene odašiljače na kanalima koje upotrebljava RH sukladno međunarodnim sporazumima, a koji su dugi niz godina stvarali smetnje prijmu hrvatskih TV programa", poručili su iz HAKOM-a.

Gašenje ometajućih odašiljača provodi se kroz postupak dobrovoljnog gašenja ili prelaskom programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnju hrvatskim televizijskim programima.

Prema najavama talijanskog ministarstva gospodarskog razvitka, prva isključivanja odašiljača započela su u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia, a proces bi trebao biti završen tijekom studenoga, navodi se u priopćenju.

"Isključivanje talijanskih odašiljača trebalo bi ukloniti smetnje i poboljšati prijam hrvatskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija) te dijelom u D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D7 (Zadarska i Šibensko-kninska županija)", naglašavaju iz HAKOM-a.

To je, dodaju, rezultat i njihovih višegodišnjih nastojanja, jer su osim brojnih mjerenja i slanja prijavi smetnji, uporno isticali problem smetnji i na međunarodnoj razini.

Mjerenja su se, podsjećaju iz HAKOM-a, provodila duž cijele obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na jugu RH, gdje su smetnje bile najizraženije, a u posljednjih osam godina poslano je gotovo četiri tisuće prijava smetnji prema talijanskoj administraciji sa zahtjevom za uklanjanjem. O svemu su redovno izvještavana i nadležna tijela Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), Radijski regulacijski odbor (RRB) i direktor Radiokomunikacijskog ureda (BR).

U procesu otklanjanja smetnji, uz HAKOM, aktivno su bile uključene i druge državne institucije Republike Hrvatske i Talijanske Republike, koja je kroz prethodne tri godine donijela uredbe i poseban zakon temeljem kojih je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, a osnovali su i kompenzacijski fond te osigurali novčana sredstva i propisali postupak za isključivanje ometajućih odašiljača.

"Sve to rezultiralo je početkom isključivanja TV odašiljača, koje bi, prema talijanskom planu, trebalo biti dovršeno do kraja studenog. HAKOM neprekidno prati stanje na terenu te će tek po završetku procesa isključivanja ometajućih odašiljača moći izvijestiti javnost o krajnjim rezultatima ovih aktivnosti", zaključuje se u priopćenju HAKOM-a. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se