Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka ih ista sudbina

Talibani: Sebični Amerikanci moraju naučiti lekciju iz ruskog poraza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanski talibani iskoristili su u srijedu 23. obljetnicu sramotnog povlačenja snaga bivšeg Sovjetskog Saveza iz Afganistana kako bi poručili Sjedinjenim Državama da ih čeka ista sudbina, dok istovremeno teku pripreme za predaju odgovornosti za sigurnost te zemlje nestabilnoj vladi u Kabulu.

'Sebični Amerikanci moraju naučiti lekciju iz ruskog poraza i prestati voditi beskorisne bitke s Afganistancima te povući svoje snage što je prije moguće', stoji u priopćenju talibana poslanom medijima elektroničkom poštom. Snage bivšeg SSSR-a povukle su se iz Afganistana 1989. nakon predaje vlasti krhkoj vladi koja je ubzro svrgnuta u teškim borbama s mudžahedinskim skupinama, od kojih su brojne u početnoj fazi podupirale SAD i Pakistan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4 Gušenje prava Zastrašujući razmjeri zabrana ekstremista: "Policija za poroke i vrline tražila je od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom"

>> Talibani objavili video smaknuća pakistanskih vojnika

SAD i NATO sada se utrkuju s vremenom kako bi uvježbali 350.000 afganistanskih vojnika i policajaca za preuzimanje odgovornosti za sigurnost zemlje do kraja 2014., iako sve više rastu sumnje da je taj cilj moguće ostvariti u zemlji kojom još bijesni rat. 'Danas se američke okupacijske snage i njihova koalicija suočavaju s istom sudbinom koja je u prošlosti zadesila ruske napadače', navode talibani aludirajući na činjenicu da rat ulazi u 11 godinu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene