Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Okupirali" Vukovarsku

Plenković o prosvjedu taksista: "Vožnja Uberom nije u skladu s propisima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu se održava prosvjed taksista iz cijele Hrvatske. Premijer Andrej Plenković kazao je kako svi koji misle da se zbog Ubera krše njihova prava, imaju mogućnost tužbe

Taksisti iz cijele Hrvatske u Zagrebu prosvjeduju protiv Ubera. Svoja su vozila parkirali u Vukovarskoj ulici, na dijelu od Savske ulice do ulice Hrvatske bratske zajednice.

Pročitajte i ovo Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Tim dijelom grada prometuje se otežano, priopćeno je iz Policijske uprave zagrebačke. Potvrđeno nam je i kako prosvjed nije prijavljen. Iako je promet ulicom Hrvatske bratske zajednice blokiran, iz policije su nam potvrdili kako je promet nakon nekog vremena normaliziran.

U prosvjedu sudjeluju taksisti udruženja Radio Taxi Zagreb, taksisti tvrtke Eko Taxi te ostali taksisti koji nisu ni u kakvom udruženju.

"Spontani prosvjed"

"Ovo  je spontani prosvjed. Došli su dečki iz Splita, Dubrovnika i drugih dijelova Dalmacije, a tu smo i mi iz Zagreba.... Ima oko 800 do 900 vozila i 1.200 ljudi, a ako treba možda će ih biti još. Naši dečki normalno rade, promet je malo otežan, ali funkcionira. Mi čekamo što će biti dalje, u 13 sati je sjednica Vlade na kojoj će se raspravljati o Uberu", kazao je za DNEVNIK.HR Ivan Pilko, potpredsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb.

Vozači taksija okupljaju se ispred zgrade Ministarstva gospodarstva u Vukovarskoj ulici.

Krunoslav Krznarić, potpredsjednik Udruge nezavisnih taksija Grada Zagreba potvrdio nam je kako u prosvjedu sudjeluje i oko 150 nezavisnih taksista. U koloni u Vukovarskoj nalaze se i taksisti tvrtke Eko Taxi.

"To je jako duga priča koja traje već dvije godine. Uber je nelegalan. Želimo potaknuti pravnu državu da krene provoditi zakone. Nismo imali što drugo napraviti nego ovo spontano okupljanje kako bi se javnost probudila. Uber je u susjednim zemljama zabranjen. Očekujemo gašenje Uber aplikacije i razgovor s ministricom gospodarstva Martinom Dalić", kaže Božo Miletić, član Sekcije taksi prijevoznika HOK-a.

Odvjetnica Doris Košta kaže kako Uber posluje nelegalno.

"Vozači Ubera crnče, dok većina novca ide kompaniji. To je nelegalna tvrtka", kazala je Košta.

Taksisti su se oko 10 sati razišli, ali vozila su i dalje parkirana na Vukovarskoj.

Plenković: Vožnja Uberom nije u skladu s propisima

Prosvjed taksista na sjednici Vlade komentirao je i premijer Andrej Plenković.

"Konstatirali smo da je vožnja Uber prijevozom nevažeća s obzirom na zakone jer nemaju licencu sukladno hrvatskim propisima. 11 vozila je zaplijenjeno u inspekciji i izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda. Nadležna tijela predložit će izmjena zakona kako bi se preciznije reguliralo ovo pitanje. Svi koji misle da se zbog Ubera krše njihova prava, imaju mogućnost tužbe", kazao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene