Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb Wine Gourmet Weekend

Svjetski chefovi kuhali su s ninskim Cvijetom soli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb je pod okriljem Zagreb Wine Gourmet Weekenda tijekom proteklog vikenda postao prava oaza primamljivih mirisa vrhunskih domaćih i inozemnih vina, maslinovih ulja te slasnih gurmanskih delicija u režiji svjetskih kulinarskih zvijezda, vrhunski spravljenih kulinarskih specijaliteta začinjenih ninskim Cvijetom soli.

Prvi Zagreb Wine Gourmet Weekend okupio je u atraktivnim izložbenim prostorima Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol najistaknutije domaće predstavnike i zaljubljenike u vina i gastronomiju – preko 130 vinara, maslinara i proizvođača delicija s više od 200 vrhunskih brendova.

>> U Zagreb stigao i slavni kalifornijski vinar hrvatskog porijekla

Uz degustacije slavonskih specijaliteta, poput nadasve poznatog kulena, istarskog i dalmatinskog autohtonog proizvoda – pršuta, najrazličitijih vrhunski spravljenih maslinovih ulja, i nezaobilaznih zagorskih štrukli – posjetiteljima je bila predstavljena i bogata ponuda začina i dodataka jelima, od kojih se svojim specifičnim snažnim okusom osobito ističe sol ninske solane.

'I ovo je događanje samo još jedan dokaz da hrvatska gastro scena obiluje vrhunskim proizvodima iznimne kvalitete te je potrebno iskoristiti postojeće potencijale za učinkovitije pozicioniranje na međunarodnom eno-gastrološkom tržištu' poručio je Damir Oštrić, direktor Solane Nin. 'Uz dobru kapljicu ide i ukusno pripremljeno jelo, a sol je neizostavan začin te upravo u ovom segmentu pored redovitog asortimana prehrambenih soli nudimo i sol premium kvalitete – ninski Cvijet soli koja je posebna teksturalna sol i dodaje se u završnoj fazi pripreme jela' dodao je Oštrić.

>> Njezini specijaliteti izazivaju zazubice svima

Koliko je ispravno dodavanje soli u kuhinji prava umjetnost ljubimci hrane i vina mogli su se uvjeriti tijekom atraktivnih kulinarskih radionica u sklopu kojih su vodeći domaći, ali i svjetski chefovi kuhali s ninskim Cvijetom soli. Mlada predstavnica istarske kuhinje, chef Marina Gaši pripremila je ukusne srdele u sezamu začinjene ninskim Cvijetom soli. 'Sol igra važnu ulogu jer u kontaktu sa svježom ribom zamijeni ono što bi radila termička obrada' poručila je Gaši posjetiteljima oduševljenim spravljenom delicijom.

'Ninski Cvijet soli je sorta nježnija od obične soli, topi se u ustima pa se može 'družiti' i s kolačima, i što je bitno, ne preuzima okus prvobitnoj namirnici nego ju 'mazi'' dodala je Gaši. A poznati je francuski chef, Olivier Grouard, koji je u svojoj dugogodišnjoj međunarodnoj kulinarskoj karijeri, kuhao, između ostalog, i u Elizejskoj Palači istaknuo: 'Ninski Cvijet soli, savršene kristalne forme, dugo ostavlja snažan okus u ustima nakon konzumacije kao i dobro vino'.

Grouard je svojim kreativnim nastupom i brojnim pripremljenim jelima oduševio publiku i razmazio njihova gurmanska nepca. Uz live show cooking, posjetitelji su uživali i u zanimljivim vođenim radionicama te brojnim degustacijma vrhunskih delicija.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene