Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na suđenju Sanaderu

'Sastavio sam ugovor kojim je Thompson dobio pola milijuna eura da ne pjeva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja za slučaj Fimi media, svjedok Mario Jelinčić tvrdi - Thompson je dobio pola milijuna eura da ne pjeva za niti jednu političku stranku.

Mario Jelinčić, svjedok koji se prije koji mjesec sam javio USKOK-u tvrdeći da je 2007. godine sastavio ugovor između pjevača Marka Perkovića Thompsona i HDZ-a, a prema kojem je Thompson dobio pola milijuna eura da 2007. godine ne pjeva ni za jednu političku stranku, sjeo je danas na klupu za svjedoke na zagrebačkom Županijskom sudu.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader u sudnici Afera Fimi media Danas napokon presuda za megaslučaj koji traje već cijelo desetljeće: Hoće li se Sanader pojaviti na sudu? Slika nije dostupna Fimi media HDZ: Nismo krivi, a USKOK je optužnicom odlučio o pobjedniku izbora!

>> 'Nikad nisam bio s Mačekom u Carinskoj upravi'

Rekao je kako fra Slavena Milanovića Litru, koji je od njega tražio sastavljanje spomenutog ugovora, poznaje desetak godina. 'Kada mi je fra Slaven 2007. došao i rekao da Thompson neće nastupati niti za jednu političku stranku, a ako će pak pjevati, onda će to biti HDZ, te da će za to dobiti pola milijuna eura, ja sam mu se nasmijao i rekao da priča gluposti. No, nakon 15-ak dana fra Slaven je ponovno došao k meni i tražio da sastavim takav ugovor, ja sam to napravio, bila je riječ o šturom ugovoru na svega jednoj stranici, a CD s tim ugovorom predao sam fra Slavenu. On mi je nakon nekog vremena došao i rekao da je novac isplaćen, no da fali 6-7 tisuća eura', rekao je Jelinčić.

Razlog za čekanje

Madunić ga odvezao u USKOK-u Pojasnio je da poznaje Thompsona i Ivu Sanadera, no da o tome nikad s njima nije razgovarao. Rekao je i da sve informacije o kojima svjedoči ima od fra Slavena, koji mu je rekao da je novac Thompsonu isplatio Mladen Barišić.

Čedu Prodanovića, branitelja Ive Sanadera, zanimalo je pak zašto je svjedok čekao toliko godina da bi ispričao tu priču, na što mu je ovaj odgovorio da njega zanima samo istina. Odgovarajući dalje na Prodanovićeva pitanja, svjedok je pojasnio kako je unatrag mjesec dana ovu priču ispričao odvjetniku, svom prijatelju Anti Maduniću.

'Odvjetnik Madunić tada mi je rekao da, ukoliko je istina sve to što govorim, to trebam reći i USKOK-u. Tu sam priču kasnije nakon tog razgovora ispričao i Barišiću s kojim unatrag pola godine, godinu dana pijem kavu u istom kafiću i on se iznenadio što mi je fra Slaven to pričao', kazao je svjedok.

Iskaz u USKOK-u

Prodanovića je dalje zanimalo na koji je način svjedok došao u USKOK i tko mu je dogovorio razgovor, na što je svjedok odgovorio da mu je razgovor dogovorio odvjetnik Madunić koji ga je do USKOK-a dovezao, no da je on u USKOK ušao sam i tamo dao iskaz.

Odgovarajući na pitanja Davorina Budina, branitelja HDZ-a, svjedok je kazao da je podatke koji su mu bili potrebni za ugovor, a koji se tiču HDZ-a, našao na internetu te da ugovor u ime HDZ-a nije nitko potpisao.

Nadalje, odgovarajući na Budinova pitanja, svjedok je kazao i da Budina poznaje, s njim se također susretao po zagrebačkim kafićima i restorana, no nikad mu nije palo na pamet da odvjetniku HDZ-a ispriča priču o kojoj je danas svjedočio.

Prodanović je na kraju prigovorio istinitosti iskaza svjedoka, smatrajući prije svega apsurdnim i van svake pameti, kako je kazao, da svjedok koji je vlasnik privatne firme i po struci nije pravnik, sastavlja ovakav ugovor, a onda se k tome nakon šest godina ničim izazvan sam javlja USKOK-u kako bi o tome posvjedočio. Istinitosti iskaza prigovorio je i Budin.

'Ja ovog gospodina nikad nisam vidjela'

Zanimljivo je bilo svjedočenje i Zvonka Zubaka, koji je prema ranijem iskazu Branke Pavošević jednom prigodom HDZ-u donirao 10.000 eura. Zubak se u jednom trenutku u sudnici okrenuo te priupitao: 'Je li ta gospođa koja je to izjavila ovdje?'. U tom trenutku Branka Pavošević je kazala: 'Ja ovog gospodina nikad nisam vidjela.' Na to je Zubak poprilično nervozno rekao: 'Zašto ste me onda ovdje zvali za svjedoka, ovo je kao ona bosanska serija 'Lud, zbunjen, normalan''.

Nakon toga sutkinja Ivana Čalić upozorila je Zubaka da se pristojno ponaša jer je u sudnici, a ne na ulici, te je upitala Branku Pavošević je li svjesna da je svjedoku predočen njezin iskaz u kojemu je ona navela da je Zubak HDZ-u donirao 10.000 eura. 'Gospodin Zubak je bio kod mene, ali ne ovaj', odgovorila je na to Branka Pavošević.

HDZ-ov odvjetnik koji ga je i pozvao za svjedoka prethodno mu je pročitao istražni iskaz u kojem je Pavošević ispričala kako je primala novac nakon što su donatore unaprijed najavili Ratko Maček ili Mario Zubović.

Svađa Prodanović-Madunić

Zagrebački odvjetnik Ante Madunić danas je odbacio tvrdnje Sanaderovog odvjetnika Čede Prodanovića da je 'vezni igrač USKOK-a', jer je razgovor s USKOK-ovim tužiteljima preporučio navodnom autoru ugovora prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a dobio pola milijuna eura da ne nastupa niti za jednu drugu političku stranku.

'U odvjetništvu se od malih nogu uči da se ne ide na kolegu, kao što je on krenuo ovdje. A kada bih se ponašao kao on, upitao bih ga čemu vodi svjedoke USKOK-a kući, a poslije priča da nije glup kako bi ih nagovarao. Ja nikada nisam doveo svjedoka kući', kazao je Madunić. (Hina/Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene