Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjedok ICTY: Krajinski dužnosnici davali civilima gorivo za bijeg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Srbin Ivan Vujinović posvjedočio je pred Haškim sudom (ICTY) na suđenju trojici hrvatskih generala, da su dužnosnici tzv. SAO krajine poticali lokalno stanovništvo na odlazak uoči Oluje, rekavši da je sam ostao jer je imao povjerenja u hrvatske vlasti.

"Ljudi su odlazili jer su im govorili da dolaze ustaške snage i dijelili im gorivo da bi mogli otići", rekao je Vujinović iz zaselka Oton Brdo u općini Drveniku, svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

"Nitko nikog nije izgonio ... svi su otišli dobrovoljno", izjavio je Vujinović dodavši da se on osjećao sigurno i da ga nakon Oluje "nitko nije dirao".

Na pitanje tužitelja svjedok nije mogao odgovoriti tko je nakon Oluje, u kolovozu 1995. godine, ubio njegovu majku Mariju, za što se, među ostalim, terete generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač.

"Mogao ju je ubiti bilo tko ... neka pijana budaletina ... možda su i četnici došli", rekao je Vujinović dodajući da majčinu smrt nije odmah prijavio hrvatskoj policiji, nego tek nekoliko godina poslije kada je doznao da može dobiti odštetu.

U nastavku suđenja iskaz je dao bivši promatrač UN-a u sektoru jug, Peter Marty, koji je rekao da je granatiranje Knina 4. i 5. kolovoza bilo neselektivno, s ciljem da se zaplaše i protjeraju civili.

"U Kninu nije bilo nijednog vojnog cilja na kojeg bi trebalo otvoriti paljbu ... Vidio sam uništena civilna vozila, razbacanu odjeću, a to znači da su gađani civili", rekao je Marty.

Po njegovim riječima, hrvatske vlasti nisu učinile dovoljno da nakon Oluje zaštite civile i njihovu imovinu.

"Ljudi, koje smo tamo zatekli rekli su da nisu sigurni, da ih nitko ne štiti i samo su željeli sigurno otići", ustvrdio je Marty.

On je u selima oko Knina viđao hrvatske vojnike koji su "više nalikovali gusarima, a manje pravim vojnicima" te pljačkaše koji su "u naletima" krali sve što su mogli odnijeti.

"Naprije su pljačkali automobile, televizore, strojeve za pranje rublja, potom namještaj, a na kraju okvire za vrata, prozore i tepihe. Sve je bilo popljačkano", istaknuo je Marty.

Ustvrdio je da je na to upozoravao hrvatske vlasti, no one su se "samo pravile da su odgovorne za bivšu krajinu".

Maryja će u utorak protuispitivati branitelji optuženih hrvatskih generala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene