Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ambulante pretrpane

Komplicira se mali broj slučajeva svinjske gripe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građane je uznemirio četvrti umrli jer se radilo o pacijentu koji je bio zdrav.

Liječnici poručuju građanima da nema razloga za paniku jer se i svinjska gripa može preležati. Ne treba svatko tko ima temperaturu trčati doktoru, tek ako ima teže komplikacije koje može i sam prepoznati. Primjerice, ako teže diše ili trajno povraća, neka se javi liječniku. Ako imate simptome kao kod sezonske gripe, a temperatura vam ne popusti nakon tri dana, a ima problema s disanjem i kašljem, znakovi su to koji mogu ukazivati, kažu liječnici, na upalu pluća, te se onda treba javiti liječniku. No nova gripa se, ponavljaju stručnjaci, za sada komplicira kod vrlo malog broja ljudi. 33-godišnjak koji je izgubio bitku s novim virusom, ponavljaju liječnici u bolnicu se nije javio prekasno. Liječniku je došao na vrijeme, no za njega je gripa bila kobna.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Slika nije dostupna Oni koji se bore protiv gripe VIDEO U središtu pandemije: Jedan dan na Zaraznoj

>> Nova gripa: Sedam odraslih i dijete se bore za život

'Nema bolesti koja se ne može zakomplicirati, nema bolesti koja ne može zahvatiti čovjeka koji je u punoj snazi, može ga srušiti svaka bolest, pogotovo gripa. Mali broj bolesnika, jer ovo je mali broj bolesnika kad gledate ukupan broj bolesnika, dobivaju vrlo teška zatajenja plućne funkcije', rekao je dr. Bruno Baršić iz Intenzivne skrbi Klinike za infektologiju. Liječnici o novom virusu još uvijek uče. Zašto kod nekoga virus napada teže, a kod nekoga slabije znat će se tek nakon smirivanja epidemije. 'Postoji nešto što se zove individualni obrambeni odgovor. Možda je taj čovjek imao nešto što ga je individualno imunološki ugrozilo. Ima puno faktora koji utječu na našu obranu od virusa', rekla je dr. Adriana Vince iz Klinike dr. Fran Mihaljević.

Svinjska gripa može se preležati kod kuće

Većina zaraženih ipak, sigurni su liječnici, pandemijsku gripu može preležati kod kuće, kao i onu sezonsku. Teške komplikacije svatko može lako prepoznati. 'Ako počne ubrzano disati, otežano disati, ne može do kraja udahnuti, ako se javi nekakav poremećaj svijesti, odjedanput je dezorijentiran, ne zna gdje se nalazi', rekao je dr. Vladimir Draženović, virusolog sa Zavoda za javno zdravstvo. Državni zavod za javno zdravstvo zatrpan je uzorcima koje treba dijagnosticirati, pa imaju vremena testirati samo nalaze hospitaliziranih pacijenata. 'Mi radimo barem deset puta više nego u isto vrijeme uobičajeno. Strahovito je puno uzoraka, pritisak je velik ja bi rekao nepotrebno jer ništa drugo ne cirkulira osim pandemijske gripe, svako stanje sa temperaturom većom od 38, sa lošim osjećajem je ova nova gripa', rekao je dr. Draženović.

Budući da sezonska gripa još nije stigla, ove zime mogla bi dominirati pandemijska. Za građane je najvažnije da se pridržavaju liječničkih naputaka pa tako i onih o prevenciji, poput pranja ruku. Posebno trebaju paziti školarci i djeca u vrtićima. Prve na udaru virusa mogle bi se naći školske ustanove. Naša je ekipa snimila škole u Osijeku koje pripremaju zaštitne maske i odgađaju već dogovorene izlete. Obvezno je pranje ruku pod svakim odmorom, nabavljene su veće količine higijenskih potrepština, sapuna i ručnika. No, više od učenika, s nastave počinju izostajati učitelji i sve im je teže naći zamjenu. Običan školski dan - neobično predavanje. Upute o svinjskoj gripi svi znaju napamet. 'Neću ići blizu onih koji kašlju', kažu učenici. U torbama se tako uz udžbenike, nađe i pokoja zaštitna maska. 'To vam je da stavite na usta da se zaštitiš od svinjske gripe, da ne umreš', objasnio je učenik Niko Hajnal.

Ruke se peru tijkom svakog odmora

Na prozivkama su prazna tek dva, tri učenička stolca, no nedostaju učitelji. 'Imamo zamjene zamjena. Kolegica iz hrvatskog se razboljela, pa smo joj našli zamjenu, a sada se i ta zamjena razboljela i imamo i njezinu zamjenu', rekla je Marija Galić, ravnateljica osnovne škole Tina Ujevića u Osijeku. I zvono ima novo značenje. Pod svakim odmorom učenici odlaze na pranje ruku, sapuna i ručnika ima dovoljno. Zgrada se čisti više od uobičajenog. 'Poslije svakog odmora se peru hodnici zbog infekcija', rekla je spremačica.

Naputak o virusu istaknut je u svakoj školi. Mjesečni plan nastave uključuje više tjelovježbe, a neke su gimnazije otkazale izlete. 'Otkazali smo izlet na Interliber u Zagreb što zbog organizacije, što zbog svinjske gripe', rekla je Vlasta Knežević, pedagoginja Prve gimnazije Osijek. Bez izleta i s maskama u klupama, školarci su virus shvatili ozbiljno. Nastava s otvorenim prozorima ipak je bolja od izostanka s nastave. Da treba biti dodatno oprezan dokazuje i podatak da je virus nove gripe detektiran u svim hrvatskim županijama, a Hrvatska je zemlja koja ima više slučajeva svinjske gripe od primjerice Austrije. Ipak, u zavodu za javno zdravstvo kažu da je tome tako jer se uzorci užurbano testiraju pa tako i imaju više rezultata nego njihovi kolege u inozemstvu.

Slijedite li savjete o zaštiti protiv gripe?

  • Da
  • Ne
  • Nisam čuo/la za niti jedan
  • Niti jedan, jer je sve ovo podvala

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene