Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svima omogućen odlazak na fakultet

'Svi koji završe trogodišnju školu moći će besplatno upisati četvrti razred'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da je svim školama poslan dopis po kojemu svaki učenik koji završi trogodišnju srednju školu može besplatno nastaviti školovanje u četvrtom razredu i tako steći uvjete za polaganje državne mature i odlazak na fakultet.

'U izmjenama Zakona o odgoju i osnovnom obrazovanju na prijedlog mog ministarstva došlo je do promjene. Svako dijete koje završi trogodišnju školu i želi nastaviti školovanje u četvrtom razredu i tako steći uvjete za polaganje državne mature i odlazak na fakultet, sada to može učiniti godinu dana nakon završetka trogodišnjeg smjera na teret države, bez kune troška. Ta izmjena stupila je na snagu i u sve je škole poslan dopis kako se mora provesti ta izmjena zakona', rekao je Jovanović nakon današnje sjednice Vlade.

Rekao je da su škole dobile naputak da Ministarstvo do kraja listopada izvijeste koliko je učenika strukovne trogodišnje škole upisalo četvrti razred. 'Ukoliko je neka škola već naplatila upis u četvrti razred, morat će vratiti novce', dodao je. Jovanović očekuje da će sva djeca iz Kaštel-Štafilića kojima je zbog nepravilnosti poništen upis u četverogodišnje programe do kraja tjedna do kraja tjedna biti upisana u zanimanja za koja su ispunila uvjete.

Pročitajte i ovo Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika Slika nije dostupna Jednaka kvaliteta za sve Evo zašto Vlada namjerava zatvoriti neke škole

>> Ministar Jovanović: Ravnatelji će snositi odgovornost za nepravilnosti

Kazao je da je u školu u Kaštel-Štafiliću došao na poziv ravnatelja, a na tvrdnju splitskog župana Ante Sanadera da je sporno što se ministar nije najavio odgovorio je kako se nije imao potrebe posebno najaviti bilo kome, s obzirom ta to da ga je ravnatelj pozvao da riješi problem. 'Da su župan i pročelnik htjeli riješiti problem, učinili bi to. Kako to nisu učinili, Ministarstvo je moralo dati sve od sebe da riješi problem djece, jer su Ministarstvu na prvom mjestu interesi učenika. U ovom primjeru su roditelji i učenici bili dovedeni u jednu zabludu i da Ministarstvo nije bilo ovako odlučno, dan-danas ovaj problem ne bi bio riješen', rekao je Jovanović.

Zamoljen da komentira Sanaderovu izjavu da je u školu 'upao kao milicionar', Jovanović je kazao kako nema potrebe komentirati župana koji proziva ministra zato što provodi zakon. 'Očito su oni navikli ne provoditi zakone i ponašati se na način vode računa o svojim interesima, a ne o interesima djece', dodao je. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene