Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednaka kvaliteta za sve

Evo zašto Vlada namjerava zatvoriti neke škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uštedjeti koju kunu više Vlada planira i zatvaranjem škola s pet ili manje učenika. A takvih je 70-ak u zemlji.

Državi se više isplati platiti prijevoz učenicima do udaljenijih mjesta, nego održavati prazne zgrade. Ivana Tomaić je jedna od tek dvoje učenika škole u Lipovlju. Svoju školu voli, ali ipak joj nedostaje nešto. 'Nedostaje mi društvo', kaže Ivana, učenica 2. razreda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci Slika nije dostupna Ministar Jovanović 'Prijevoznici iskorištavaju srednjoškolce kao siguran izvor prihoda i povećavaju cijene'

Ista slika i u Hrvatskom polju. Nekada je seosku školu pohađalo 60-tak djece, danas tek jedna učenica. A bez djece, strahuju mještani, uskoro neće imati tko obrađivati lička polja.

'Dok je bilo djece, škole su se gradile, a sada se broj stanovništva u Lici drastično smanjio', rekao je Mišo Maljković, umirovljeni nastavnik. 'Gledajući u prošla vremena, to je stvarno žalosno. Nema djece', kaže Vladimir Skendžić iz Hrvatskog polja.

>> ‘Ne samo učiteljima, nego i djeci treba dati važnost i poštovanje!’

Škole s manje od pet učenika, Vlada namjerava zatvoriti i učenicima organizirati prijevoz do najbliže veće škole.

Dječja galama na školskim igralištima u nekim sredinama mogla bi zauvijek utihnuti. Zatvaranje škola neće imati veliki efekt na uštedu troškova, ali hoće na bolju socijalizaciju djece i njihovo kvalitetnije obrazovanje.

'Razmišljamo o tome da svoj djeci u Hrvatskoj osiguramo jednako kvalitetne uvjete obrazovanja. U nekim školama to sigurno nisu uvjeti za 21. stoljeće i na temelju analize ćemo odlučiti u kojim sredinama ćemo ići na zatvaranje škola', rekao je Željko Jovanović, ministar obrazovanja.

Otočne škole zasad su izuzete iz ovog plana. Do škole će Ivana možda morati putovati duže, ali uz nove prijatelje i to će biti lakše.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene