Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan s logopedom

Sve više djece sve lošije čita i piše!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upozorenje stiže od strane stručnjaka, a jasno ga očitavaju i brojke. Više od 2.000 osnovnoškolaca prošle godine upisano je u programe stručne pomoći za rješavanje problema čitanja i pisanja.

Ines ide u treći razred. Dvaput u tjednu nakon nastave čitanje i pisanje vježba u poliklinici Suvag. Najviše je muči razumijevanje teksta koji čita. 'Radim neke listiće i pišem u bilježnicu', kaže nam.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

No sve je lakše uz logopedicu Maju Kelić. 'Važno je da je terapija redovita, ali osim toga je važno da roditelj kasnije radi zadaće, ispunjava ona neka zaduženja, slijedi upute, jer zapravo bez toga dijela kod kuće ova terapija gubi svoj smisao', objašnjava logopedica Kelić.

>> Pazite na jezik, bebe uče govoriti čitajući s usana!

U posljednje dvije godine broj djece s poteškoćama u čitanju i pisanju narastao je za čak 30 posto. Stručnjaci poručuju da djeci treba pažnja jer su sve više prepuštena sama sebi.

Mama Višnja Inesina je najveća podrška. Na vrijeme je prepoznala probleme i potražila pomoć. 'Ona je sporije čitala, slabije, radila je greške i primijetilo se u komunikaciji. Nešto je šturija, komunikacija je oskudnija. Dolaskom na terapije kod logopeda u Suvag njezin je rad kvalitetniji', kaže Višnja.

Program rehabilitacije pohađaju i ostala djeca. Jedna grupa usavršava engleski jezik. 'Engleski se radi dosta na slušno, a i dosta se bazira na govoru. Traži se od njih da probaju sve više verbalizirati sve što vide i čuju', kaže učiteljica engleskog jezika Iva Palčić Strčić

Na vrijeme prepoznati probleme i biti uz dijete. Rezultat neće izostati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene