Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući trend

Šarene su i zabavne, reklamiraju ih zvijezde, sve više ih koriste djeca, a jako su opasne: "Neki čak ne dočekaju transplantaciju, tolika su oštećenja"

Aktualno Galerija Električna cigareta - 1 Električna cigareta - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Električna cigareta - 2 Električna cigareta - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Električna cigareta - 3 Električna cigareta - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Električna cigareta - 4 Galerija 1/4 >>
Dok se jednokratne e-cigarete u svijetu postupno zabranjuju, u Hrvatskoj "vejpaju" već i djeca, pokazuje anketa jedne zagrebačke osnovne škole. No, radi se o iznimno opasnom trendu

Anketa jedne zagrebačke osnovne škole pokazuje da većina 13-godišnjaka ne vejpa. No, više od 60 posto sedmaša vidjelo je svoje vršnjake kako puši ili vejpa, a čak 10 posto petaša to radi povremeno ili je barem probalo.

"Vejpanje je za mlađe klince", rekao je reporterki DNEVNIKA Nove TV Ameli Čilić 17-godišnjak koji već dvije godine ne puši e-cigarete nego obični duhan, iako zna da su i jedne i druge za tu dob zabranjene.

Pročitajte i ovo BBB u Grčkoj - 1 Anketa Dnevnika Nove TV Treba li Hrvatska nadzirati navijače puštene iz grčkih zatvora? Pogledajte kako ste glasali

E-cigarete su šarene i zabavne, s okusom maline, vanilije ili duhana, pa ih 15-godišnjaci koriste kao "gadgete", kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). U Hrvatskoj ih je probalo 33 posto dječaka i 44 posto djevojčica te dobi, dok ih 21 posto dječaka i 29 posto djevojčica koristri redovito.

"Istraživanja pokazuju da imamo lagani pad korištenja običnih cigareta, ali taj pad je upravo nadomjestilo korištenje e-cigareta. O grijanom duhanu i nikotinskim vrećicama nemamo još podataka"; rekla je Dijana Mayer iz Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja.

Pročitajte i ovo Gašenje požara Zabrinuti građani Što se krije iza paleža automobila u Zagrebu? "Nije mi drago kad mi se to događa u susjedstvu"

No, školska anketa pokazuje da osnovnoškolci i njih koriste. 

"Ministarstvo je poslalo školama upozorenje još prije godinu dana da mogu očekivati ovakvu pojavu u školama. Sad smo to, naravno, ponovno intenzivirali", istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Iako nemaju katrana, jednokratne e-cigarete mogu imati nikotina kao dvije kutije običnih pa ih sve više zemalja postupno zabranjuje. 2019. u svijetu je prvi put zabilježena nova plućna bolest, evali - izazvana upravo tim zabavnim, šarenim pušilicama.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti"

"To je akutna ozljeda plućnog parenhima, nastala inhalacijom tih elektronskih cigareta koja dovodi do akutnog oštećenja pluća u nekim slučajevima do smrti ljudi koji ne dočekaju ni transplantaciju pluća. Ima puno zabilježenih slučajeva u svijetu"; objasnio je Radovan Zrilić, ravnatelj Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Intenzivna istraga Policija otkrila tko je muškarac koji je djecu nagovarao da uđu u automobil: "Roditelji kažu da je viđen i na drugim mjestima"

Pročitajte i ovo Dječak Roman Oleksiv - 5 Nije se predao Priča dječaka s maskom ganula je svijet: "Nitko mu nije davao ikakve šanse da će preživjeti"

Njihova privlačnost za mlade leži u okusima koji su dizajnirani baš za njih, a još kada ih reklamiraju influenceri i zvijezde, tinejdžerima postaju neodoljivi. A baš to želi i duhanska industrija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene