Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za srećom u inozemstvu

Visokoobrazovani Hrvati odlaze u Dohu i Dubai

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad je već potraga za zaposlenicima niska u Hrvatskoj, sve veći broj nezaposlenih mogla bi obradovati vijest da zaposlenike traži sve više tvrtki u inozemstvu.

Na burzi rada evidentirano je više od 333.000 osoba, a brojka će prema predikcijama ministra rada Miranda Mrsića i dalje rasti. Gospodarska kriza, tako će mnoge potaknuti da svoj kruh zarađuju izvan granica domovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni službeni podaci HZZ objavio podatke za prosinac: Imamo manje nezaposlenih nego prije godinu dana, ali je broj i dalje visok Slika nije dostupna Hrvatska uvozi zidare, kuhare i baletane

Dobra vijest za njih je podatak o sve većem broju oglasa stranih poslodavaca koji se oglašavaju na MojPosao. Ondje je, kako su priopćili, prošle godine objavljeno više od 340 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31 posto više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

Ta je stranica, na kojoj se oglašavaju poslodavci u potrazi za zaposlenicima član 'The Network' grupacije, najveće svjetske online regrutacijske mreže koja obuhvaća portale za oglašavanje poslova u više od 120 zemalja svijeta.

>> Crna statistika: U samo mjesec dana bez posla ostao grad veličine Poreča!

Kada je riječ o oglasima za poslove u inozemstvu objavljenim na portalu MojPosao tijekom prošle godine, više od polovice oglasa odnosilo se na zemlje Europske Unije (58 posto), najvećim dijelom na Njemačku i Austriju. Izvan Europske unije najviše je objavljenih natječaja bilo za rad u dalekim zemljama Dohi i Dubaiju.

Za rad u inozemstvu najtraženiji su bili programeri, inženjeri i elektroinstalateri. Najtraženija radna snaga bili su zaposlenici s visokom stručnom spremom na koju se odnosila većina oglasa (43 posto). Djelatnici s višom stručnom spremom traženi su u 16 posto, a oni sa srednjom u 18 posto oglasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene