Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar unutarnjeg tržišta EU

Sve informacije o životu i radu u drugim zemljama EU-a odsada na jednom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo prošle godine je u Njemačku odselilo više od 50.000 građana, no osim brojnih najava država je malo toga konkretnog učinila da bi ih zadržala u Hrvatskoj.

Zato je konkretnija kada su u pitanju oni koji odlaze trbuhom za kruhom - na jednom mjestu nude sve potrebne informacije i pomoć za život, rad, kupovanje i poslovanje u drugim državama članicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija velike migracije Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju Valentina Baus - 2 Podaci Eurostata Smanjuje se broj stanovnika u Europskoj uniji: Hrvatska ipak u jednoj stvari prednjači

Na internetskoj stranici koja se zove Centar unutarnjeg tržišta EU, nalaze se sve potrebne informacije o radu, životu, trgovanju i poslovanju u drugim državama Europske unije.

Sve što vam treba ako se želite zaposliti u drugoj državi EU

Putem stranice možete doznati sve što vam treba ako se želite zaposliti u drugoj državi članici. Medicinske sestre i druga zanimanja mogu zatražiti priznavanje stručnih kvalifikacija. Mogu se riješiti pitanja zdravstvenog osiguranja, ali i potrošački problemi s kojima se građani susreću.

Neki se tako pitaju kako se mogu žaliti ili tražiti povrat novca ako ne dobiju proizvod koji su naručili putem interneta.

Za takve slučajeve tu je pomoć službenika ministarstva.

„Mi taj slučaj podijelimo sa kolegama sjedišta trgovca od kojeg je potrošač kupovao. Zatim naši kolege na svom matičnom jeziku kontaktiraju trgovca i ukazuju mu na prava koja je potrošaču prekršio i onda u jako velikom broju slučajeva dođe do zadovoljavajućeg rješenja za potrošača“, kaže Anda Kosjač, Europski potrošački centar.

Pomoć oko pokretanja posla

Poduzetnici putem stranice mogu tražiti pomoć i informacije ako žele pokrenuti posao, naći poslovnog partnera ili izvor financiranja, ako žele naći radnike ili prvi put plasirati svoj proizvod.

„Imali smo situaciju gdje je naša prehrambena industrija tražila informaciju da li mogu nesmetano staviti proizvod na tržište i to smo ispitali i dali smo povratnu informaciju da nema nikakvih uvjeta“, kaže Grozdana Vuđan, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Službenici rješavaju probleme sa stranom birokracijom ili probleme s prtljagom prilikom putovanja, a sve se ovo nalazi na jednoj internetskoj stranici.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene