Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve afere Tomislava Tolušića

"Špic papak" ministar: Sam je sebi postavljao spomen-ploče, a pokušali su ga osramotiti slikama s prostitutkom

Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL)
Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL)
Aktualno Galerija Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL) Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL) Tomislav Tolušić (Sandra Šimunović/PIXSELL) Tomislav Tolušić (Sandra Šimunović/PIXSELL) +0 Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL) Galerija 1/3 >>
Policija je jutros upala u kuću bivšeg ministra Tomislava Tolušića. Sumnja se da je varao na poticajima EU-a za vinski sektor. Uz njega je uhićena još jedna osoba. No, nije to jedina afera koja se vezala za njega. Tolušić je imao problema s imovinskom karticom, na lokalnom portalu pod nadimkom je hvalio sam sebe, a sam sebi je postavljao i spomen-ploče. Prisjetili smo se njegovih najzvučnijih afera.

"Ovu spomen-ploču u znak sjećanja na dovršetak izgradnje ambulante u Novoj Bukovici Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije postaviše ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak i načelnik općine Nove Bukovice Željko Vencl."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Država se osigurala Sud blokirao vinariju bivšeg ministra poljoprivede, dok traje istraga zabranjuje mu se prodaja Optužnice - 2 Prvi put u Hrvatskoj povijesti Uskok optužio četiri bivša ministra za udruženi pothvat: Dnevnik Nove TV donosi detalje

Tekst je to na spomen-ploči postavljenoj u Novoj Bukovici 2016. godine. Tomislav Tolušić tada je bio ministar regionalnog razvoja. Poslije je naložio da se ploča skine.

No, mediji su tad otkrili da to nije bila jedina postavljena njemu u čast. Tolušićevo ime spominje se i na pločama kod mosta, parka i šetnice u Orahovici. Postavljene su kad je Tolušić još bio virovitičko-podravski župan.

Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL) Tomislav Tolušić (Sandra Šimunović/PIXSELL)

Tomislav Tolušić završio je Opću gimnaziju u Virovitici, studirao je u Zagrebu, a zatim se vratio kući. S 18 godina već se upisao u HDZ. Župan je postao 2008. godine, a s tog mjesta 2016. odlazi ravno u ministarsku fotelju. U Vladi Tihomira Oreškovića bio je ministar regionalnog razvoja. Idući premijer, Andrej Penković, iste godine ga postavlja za ministra poljoprivrede.

Te godine Tolušić je zaratio sa susjednim zemljama povećavši maržu za inspekcijski nadzor voća i povrća za 200 posto. To je učinio na svoju ruku, bez konzultacija, pa je nakon intervencije Andreja Plenkovića odluku morao povući.

Montirane fotografije, netočna imovinska kartica i SMS afera 

Mediji su se početkom 2019. bavili aferom "špic papak". Nacional je u objavio fotografije muškarca koji samo što nije ušmrkao kokain dok mu u krilu sjedi prostitutka. SOA je utvrdila da su fotografije lažne, cilj objave bio je uništiti Tomislava Tolušića.

Bila je riječ, utvrdilo se, o vrlo sofisticiranoj montaži. A da na slikama nije Tolušić, zaključilio se prema izgledu šake, koji ne odgovara šaci bivšeg ministra. Muškarac na fotografiji ima sat za koji je Tolušić tvrdio da ga nema, a na slikama je muškarac u zaobljenim cipelama, dok Tolušić uvijek nosi one u špic.

"Uvodim red u svoj sektor, čistim kriminal dvije godine, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda. Drago mi je zbog toga i bit ću još žešći. Svi koji misle da će to riješiti prijetnjama, podmetanjima i medijskim pritiscima, to mogu zaboraviti. Očekujem da će policija i DORH vrlo brzo odraditi posao, a bandi koja se zaigrala poručujem da se namjerila na krivog i da počnu pakirati kofere", kazao je tada Tolušić.

Još jedna zanimljivost iz Tolušićeve biografije je pravomoćna presuda iz 2011. Pod nadimkom Roks, tada kao župan, na lokalnom portalu Tolušić je hvalio sebe, a blatio SDP-ova kolegu.

"Bravo Tole, bravo Kiro. I ja sam zadovoljan s Tolušićem jer je stvarno osvježenje u ovoj učmaloj županiji i stvarno se trudi", hvalio je Roks Tolušića.

Svojedobno se povlačio po medijima zbog nepravilnosti u imovinskoj kartici. U kartici je prijavio upola manju kvadraturu kuće

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ga je s 3000 kuna zbog nesklada u njegovoj imovinskoj kartici. Tada je rekao kako je 10 mjeseci trajalo "pljuvanje i sramoćenje''.

"Povjerenstvo je nakon 10 mjeseci utvrdilo da sam kuću upisao u krivu rubriku, umjesto rubrike 'kuća', trebao sam upisati nekretninu u rubriku 'kuća s okućnicom'. Površinu kuće uopće nisam niti trebao navoditi", likovao je.

Posao s vinom 

Bivši ministar na udaru USKOK-a i OLAF-a našao se i zbog četiri ugovora s tvrtkom Omega software, tijekom kojih je posao s prvotnih 4,6 narastao na gotovo 32 milijuna kuna. Tomislav Tolušić potpisao je prvi ugovor vrijedan 4,6 milijuna kuna kao ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL) Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL)

Tolušić je ministar bio do ljeta 2019., kada ga je u velikoj rekonstrukciji Vlade smijenio premijer Plenković. Godinu kasnije na Facebooku je objavio da se povlači iz politike. Posvetio se poslu s vinom, zbog kojeg se i našao na meti istražitelja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene