Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s odvozom

Umjesto radnika Čistoće smeće u Zagrebu obilaze muhe: "Smrdi da se ne može tu biti. Nikad nije bilo gore..."

Aktualno Galerija Problemi s otpadom u Zagrebu - 5 Problemi s otpadom u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s otpadom u Zagrebu - 2 Problemi s otpadom u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s otpadom u Zagrebu - 3 Problemi s otpadom u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s otpadom u Zagrebu - 4 Problemi s otpadom u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Problemi s otpadom u Zagrebu - 1 Galerija 1/6 >>
Dok smišlja strategiju za pravnu bitku oko mjere roditelj-odgojitelj, Tomaševiću se grad i dalje guši u smeću. Pet tisuća spremnika, 12 milijuna rola vrećica za otpad - to je njegov ambiciozan plan koji treba biti gotov do kraja ove godine.

Teško je to povjerovati jer sugovornici iz priče reporterke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić jedan zamjenski kontejner čekaju 60 dana.

Pročitajte i ovo Odron na Jakuševcu - 1 EMISIJA PROVJERENO Do kuda je dogurao plan za zatvaranje Jakuševca i je li realno da se agonija riješi u idućih pet godina? "Što ćete napraviti da brdo ponovno ne eksplodira?" Smeće na Remizi - 1 problematične pozitivne navike Zagrebački kvartovi zatrpani smećem: Doznajemo što je naopako u odvozu otpada

Umjesto radnika Čistoće, smeće obilaze jedino muhe. Rasuto je po tlu iako bi trebalo biti u kontejneru.

"Zato jer je nestašica kontejnera. Prije dva mjeseca jedan kamion Čistoće je pokupio i samljeo i od tada imamo samo dva, a od ta dva - jedan je neispravan", navodi predstavnik stanara Željko Bolf.

Od Grada su zbog uništenog kontejnera zatražili novi. "Nema kontejnera. Evo pričao sam s poslovođom, nema nikakvih kontejnera", dodaje Bolf.

Trenutačno nema spremnika

Iz Grada potvrđuju da trenutačno nema spremnika za miješani komunalni otpad.

"Trenutačno smo u procesu sklapanja ugovora za isporuku spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada i procesu nabave. Na stanju imamo sve ostale spremnike", navode.

Novi sustav otpada trebao bi zaživjeti 1. listopada. No, pitanje je, ako ne mogu u dva mjeseca riješiti jedan kontejner - kako će onda u tri mjeseca cijeli grad?

"Nažalost, to je tako. Tu smrdi da se ne može tu biti. Nikad nije bilo gore, ja sam u ovoj zgradi od prvog dana, 14 godina ugledni ljudi tu žive i svi su zaprepašteni", navodi Bolf.

Problem s vozilima

Suvlasnici kroz pričuvu su i članovi Sindikata u komunalnim djelatnostima. Kao korisnici boksa i oni su svjedoci kaosa s odvozom. Kažu - najveći problem je s vozilima.

"Više od 50 vozila praktički nije servisirano na odgovarajući način i izvan su upotrebe", rekao je Slobodan Kapor iz sindikata.

Problem je i manjak radnika. Iz Sindikata kažu - jedna ekipa, znači jedan kamion s dva radnika, zadužena je za pedesetak manjih ulica.

"Svo smeće radnici rukama moraju prebaciti u kontejner i sada zamislite da u svakoj ulici naiđu na takve probleme - koliko bi im trebalo vremena da to počiste", poručuju.

U Gradu su svjesni problema. "Stvari trenutačno nisu dobre, ali se rješavaju. Tražimo malo strpljenja da stvari ne samo dovedemo u red nego ih unaprijedimo", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Zasad ne izgleda da se ide naprijed. "Jako loše. Ne odvozi se na vrijeme", rekla je Slobodanka iz Zagreba. "Ima koliko hoćete na sve strane smeća, svega. Smrdi, to nije normalno", navodi Branko.

Kod Željka s početka priče, dva mjeseca nakon što je zvao Grad, na dan snimanja priloga sve je očišćeno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene