456697
456697
456697
456697
456697

Svaki sedmi radnik žrtva mobinga, samo jedan posto traži zaštitu suda

  • , 11.11.2016., 10:22
  • Autor:
  • komentara

Prema podacima udruge Mobing, u Hrvatskoj je svaki sedmi radnik pod nekom vrstom zlostavljanja, bilo da je riječ o ponižavanju, diskriminaciji ili čak fizičkom zlostavljanju. Manje od jedan posto njih zaštitu zatraži na sudu

 
 
 
 
Jelena Lenkić Pilko (Foto: Dnevnik.hr)
Jelena Lenkić Pilko (Foto: Dnevnik.hr)

Zbog 11 negativnih ocjena koje je učenicima zaključila na kraju godine, Jelenu Lenkić Pilko, profesoricu fizike, pred kolegama je izvrijeđao ravnatelj škole.

"Da ne znam brojiti do pet, da neznam što je gravitacija, da bih se trebala prizemljiti, da je on taj koji će me naučiti tome, da sam crna rupa na svirali u smislu da sam ja ta koja je sada nanljela ljagu školi", kaće Lenkić Pilko.

Nakon toga joj je pozlilo, završila je na hitnoj i otišla na bolovanje. No maltretiranje tu nije stalo. Ravnatelj joj je počeo kući slati pisma. "Sjećam se da je rekao da bi trebala ponoviti treći izvod puta po vremenu - to nama nekako u fizikalnom značenju predstavlja nekakav udar. Ja sam to osjećala kao prijetnju, da se meni u biti prijeti", priča nam Lenkić Pilko.

Bila je to kap koja je prelila čašu. Jelena je protiv sada već umirovljenog ravnatelja podigla tužbu i dobila prvu presudu u Hrvatskoj za mobing u školstvu.

No ona je jedna od rijetkih, iako ne nedostaje razloga za podizanje sudskih tužbi protiv poslodavaca. "Na godišnjoj razini je to oko 1000 do 1200 ljudi koji nam se obraćaju s područja cijele Hrvatske", kaže Jadranka Apostolovski, predsjednica udruge Mobbing:

No manje od jedan posto njih odluči pravdu potražiti na sudu. Jedan od razloga je i taj što Hrvatska još uvijek nema zaseban zakon o zabrani mobinga.

"Zapravo kombinacijom nekoliko zakona dolazimo do određenih rješenja i pravomoćnih presuda kojima se sve češće sudi u korist radnika i radnici dobijaju naknadu štete", kaže Iris Gović Penić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

One su do sada u većini presuda iznosile između 50 i 100 tisuća kuna. Usporedbe radi, u Njemačkoj su iznosi slični - ali u eurima.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se