Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva obljetnica napada na Luku Ritza

'Svaki dan otkad Luke nema sve mi je teže i teže'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije godinu dana maturant Luka Ritz napadnut je na zagrebačkom Mostu slobode dok se s prijateljima vraćao kući. Na njih je bez ikakvog povoda nasrnula grupa huligana, a Luka je nakon 12 dana u bolnici preminuo od zadobivenih ozljeda.

'Sve mi je teže, iz dana u dan, a praznina koja je nastala od kada Luke nema sve je veća.', u suzama je rekla Suzana Ritz, Lukina majka. 'Na njegov rođendan, Uskrs, Božić i takve datume, tada mi je posebno teško', dodala je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojica Luke Ritza od utroka na slobodi Gdje je tu pravda? Slika nije dostupna Luka Ritz - simbol otpora nasilju Kristijan i Pavle primili nagradu nazvanu 'Luka Ritz'

>> Suzana Ritz: Što je hitnije u ovoj državi od maloljetničkog nasilja?

>> Optuženi za ubojstvo Luke Ritza pušteni na slobodu

Na upit smatra li da se sigurnost mladih u Zagrebu godinu dana nakon napada na njezinog sina povećala, Suzana je odgovorila da misli da nije. 'Samo se više o tome piše i priča u medijima, a zapravo mislim da sigurnost u Zagrebu nije na većem nivou', rekla je Suzana i naznačila kako ona i njezin suprug žele da se ponavljači kaznenih djela maknu s ulice, smatra da bi to bila dosta velika opomena drugima. 'Mislim da bi onda bilo manje nasilja, nešto bi se pokrenulo. Ali samo i medijskom pozornoću nešto se ipak radi jer mladi ljudi vide da je nekome stalo do njih te da se netko za njih brine', rekla je Suzana Ritz.

'Shvatili smo da nešto možemo napraviti

Lukin prijatelj Matko Boršić sreo je Luku te noći. Nije ni slutio da je to posljednji put da ga vidi. 'Ja sam njega sreo tu noć na glavnom kolodvoru, baš je bio sretan jer je imao novu frizuru, ošišan je bio, frizura je bila mrak naravno. On je išao s frendovima na Trnjanske kresove, na koncert, ja sam išao negdje drugdje, ne sjećam se kamo. U tom trenutku nisam znao da će to biti zadnji put da ga vidim', rekao je Matko. Lukini prijatelji i poznanici nisu htjeli dopustiti da smrt njihova prijatelja bude samo još jedan neriješen slučaj u nizu. Lijepili su plakate, organizirali koncerte, tražili pomoć građana. 'Kasnije smo dosta pričali s majkom, sa Suzi kako bi trebalo taj zakon mijenjati pa smo i oko toga plakate počeli raditi', rekao je Igor Vukobratović.

'Glavno da smo nešto pokušali da smo shvatili da mi možemo napraviti nešto, sad da li će se nešto promijeniti to je na državnom sustavu koji se mora baviti time', kaže Petar Vukelić. I godinu dana poslije Lukina obitelj i prijatelji - neutješni su. 'Sjetio sam se što se sve dogodilo u ovih proteklih dana, kako mi nedostaje Ritz u tim nekim situacijama svakodnevnim, takve stvari. Jednostavno se zapitaš što bi bilo da je on tu, kako bi mi bilo na faksu s njim, kakva bi bila naša druženja', ispričao je Matko. Zakon koji praktički štiti počinitelje trebao bi biti izmijenjen, potaknule su se rasprave o maloljetničkoj delikvenciji. Sve je to Lukinim roditeljima i prijateljima - premala utjeha.

Osumnjičenici pušteni

Četvorica mladića osumnjičenih za premlaćivanje Luke Ritza pušteni su na slobodu na kojoj će čekati suđenje budući da je od njihova uhićenja prošlo tri mjeseca, koliko najduže kao maloljetne osobe mogu provesti u pritvoru tijekom pripremnog postupka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene