Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uvjeravanja na sudu

Supruga "hrvatskog Escobara" na sudu negirala da mu je pomagala u pranju novca

Stjepan Prnjat (L) na suđenju
Stjepan Prnjat (L) na suđenju Foto: Marko Lukunic/Pixsell
Suzana Prnjat, supruga "hrvatskog Escobara" Stjepana Prnjata, branila se od optužbe USKOK-a da je suprugu pomagala u pranju novca tvrdnjom da se radi o njezinoj privatnoj ušteđevini.

Suzana Prnjat, supruga osuđenog hrvatskog narko-dilera Stjepana Prnjata pojavila se na suđenju u vezi svoje umiješanosti u ilegalno pranje novca, za što ju optužuje USKOK.

Branila se tvrdnjom da nije prala novac za svoga muža. "Sve što je nađeno na mom bankovnom računu bila je moja ušteđevina iz vremena dok sam se školovala. Zarađivala sam radeći u Lufthansi, te kao konobarica i prodavačica”, izjavila je.

USKOK tvrdi da je Suzana Prnjat oročila nešto više od 22 tisuće eura u poslovnici Volksbanke u Rijeci. Taj iznos pronađen je na njenom računu.

Suzana Prnjat, koja trenutno živi i radi u Njemačkoj, priznala je da je otvorila račun u toj banci, ali tvrdi da je na njega polagala samo novac koji je sama zaradila. Nakon toga je rekla da ne želi odgovarati na daljnja pitanja o tome.

Pročitajte i ovo Zračna luka Franjo Tuđman Zagrebačka zračna luka Pored aviona iz Beča nalazila se kutija, policija posumnjala na eksploziv

Priznala je i da je potpisala ugovor o leasingu jahte “Azimut 40/43” vrijedne 455.870 eura. Taj je ugovor potpisala kao primatelj leasinga, dok joj je muž bio jamac. U nekoliko navrata između 1. lipnja 2006. godine te 1. studenog 2007. uplatili su 239 tisuća eura, a USKOK sumnja da su time oprali dio novca od ilegalne prodaje droge.

“Potpisala sam ugovor za tu jahtu, ali nisam uplaćivala rate”, izjavila je Suzana Prnjat.

Optužene i Prnjatova majka i sestre

USKOK je za pranje novca optužio i Prnjatovu majku Luciju te sestre Blanku i Anđelku, koje nisu dostupne hrvatskome pravosuđu pa im se sudi u odsutnosti. 

Optužene su da su Stjepanu Prnjatu pomagale u pranju oko dva i pol milijuna eura početkom 2000-ih, koje je Prnjat zaradio krijumčarenjem droge.

Zbog krijumčarenja Prnjat je bio uhićen još 2007., a na sudu u Milanu kasnije je osuđen na deset godina zatvora. Danas "hrvatski Escobar" služi kaznu u Lepoglavi zbog organizacije šverca kokaina iz Južne Amerike.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 1 'Štrajk sudaca je neprimjeren' Plenković otkrio što je presudilo u izboru Turudića: "Hoće li se svima svidjeti? Pa nije to izbor za miss"

Pročitajte i ovo Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju!

USKOK tvrdi da su optuženi tijekom 2005. počeli na bankovne račune u Hrvatskoj uplaćivati ilegalno stečen novac. Sredinom 2007. Prnjat je oročio 736 tisuća eura, da bi njegova majka Lucija nekoliko mjeseci kasnije, oročila još 437 tisuća eura, piše N1.

Prema optužnici, ta i sva ostala oročenja, potječu od prodaje droge. Ipak, Hrvatske vlasti već godinama pokušavaju oduzeti novac koji je tako zarađen, a koji je potom uložen, tvrdi USKOK, u nekretnine, pokretnine i tvrtke.

USKOK se nakon prve, oslobađajuće odluke suda žalio te je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene