Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od sutra blokada Prava i Kineziologije

'Ministar ustrajno omalovažava izraz volje javnog interesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski će studenti sutra blokirati još dva fakulteta, Pravni i Kineziološki, doznaje se od članova Nezavisne studentske inicijative.

Odluka o blokadi donesena je na plenumu kojeg studenti-prosvjednici svake večeri u 20 sati održavaju u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici. Studenti najavljuju da će nastaviti s blokadama sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima, a to je da imaju pravo na besplatno školovanje.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

Fakultetsko vijeće splitskog Filozofskog fakulteta jučer je dalo potporu njihovim nastojanjima, ogradivši se od studentskih metoda blokade nastave. No, studenti tvrde da tako želi većina njih. Splitskim studentima na plenumu je podršku dao i Nezavisni sindikat, čiji ih je predstavnik Igor Čaljkušić došao pozdraviti.

>> Iza hrvatskih studenata je međunarodni pokret

Članovi Nezavisne studentske inicijative opovrgavaju da je došlo do raskola između studenata filozofije i studenata koji su prosvjedovali pred zgradom Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje. Tvrde da im se dio tih studenata već jučer pridružio. Studenti zgradu Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici i dalje drže pod svojom kontrolom, a noću tamo dežuraju redari iz njihovih redova.

Studenti Filozofskog fakulteta večeras odlučuju o nastavku blokade

Na sinoćnjem plenumu zaključeno je da se ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu neće slati nikakav poziv na plenum. Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji sedmi dan prosvjeduju tražeći besplatno školovanje, večeras će na svom plenumu odlučiti hoće li sutra nastaviti s blokadom nastave na tom fakultetu. Na konferenciji za novinare predstavnici studenata novinarima su rekli da blokada nastave može trajati sve dok oni tako odlučuju na plenumu.

'Plenum je otvoren svim građanima, pa tako i građaninu Primorcu. Međutim, jedinim zadovoljavajućim odgovorom na upućen zahtjev smatramo zakonski prijedlog koji bi jamčio potpuno javno financiranje visokog obrazovanja na svim razinama za sve studente koji zadovolje uvjete upisa, a ne zamjenski spektakl ministrova 'dobrohotnog' osobnog pojavljivanja pred onima za koje dosad nije pokazao ništa drugo osim autističnog birokratskog prezira', navode u izjavi za medije studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Ministar je do sada ustrajao u odbijanju da se oglasi

Pojašnjavaju da se u medijima javljaju česta nagađanja o mogućnosti da plenum uputi 'službeni poziv' resornom ministru te navode kako im je jasna privlačnost takve scene za medije. 'Spektakl ministrova silaska među narod kojim ministar dokazuje svoju tobožnju dostupnost za naše razloge i stavove. A upravo to bi činilo temeljnu laž takve scene', kažu te podsjećaju kako je ministar dosad ustrajavao u odbijanju da se oglasi o njihovom zahtjevu, zatim ga je proglasio nerazumljivim, a studente pijunima u politikantskim manipulacijama drugih stranaka.

'Ono što je svemu tome zajedničko jest ministrovo ustrajno bagateliziranje i omalovažavanje izraza volje javnog interesa kojemu je ministar dužan služiti', navode studenti. Dodaju i kako se u medijima i dalje javljaju uporne dezinformacije o smislu i cilju studentske akcije, pa se tako ustrajavanje na anonimnosti studentskih glasnogovornika tumači kao posljedica straha od sankcija, a što, tvrde studenti, nije točno.

'Odbijanje personalizacije prvenstveno nije pitanje straha od sankcija, nego dio mehanizma kojim plenum kao kolektivno tijelo zajedničkog interesa zadržava status jedinog političkog subjekta u ovoj priči', navode studenti u izjavi za medije. Ističu kako je netočno i da se zalažu i za besplatno obrazovanje za one studente koji ne zadovolje uvjete upisa ili upisa na višu godinu. 'Mi nikad nismo tražili ukidanje postojećih uvjeta upisa', ističu u izjavi za medije sa sinoćnjeg plenuma studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene