Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarali o premijerkinom posjetu Kosovu

Josipović i Tadić: Odnosi Hrvatske i Srbije su prevažni da bi ih omele različite izjave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović danas se u službenom posjetu Srbiji sastao s predsjednikom Borisom Tadićem.

Nakon susreta nije bilo izjava već je samo izdano jedno diplomatsko priopćenje. Dvojica predsjednika istakla su da su odnosi između Srbije i Hrvatske previše važni za države i narode, kao i za regiju, da bi različite izjave o pojedinim problemima dovele u pitanje njihov daljnji razvoj.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Josipović i Tadić ponovili su međusobnu podršku država za priključenje Europskoj uniji i naglasili da se otvorena pitanja neće rješavati u kontekstu tih integracija, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

'Zajednički je napravljen veliki napor na uspostavi povjerenja kako bi se odnosi između Hrvatske i Srbije podigli na najvišu razinu, i ta se suradnja mora nastaviti u istinskom europskom duhu partnerstva', dodaje se u priopćenju.

Utvrđivanje sudbine nestalih - prioritetno humanitarno pitanje

Navodi se i kako su predsjednici naglasili da će podstaći svoje vlade na jačanje suradnje u području gospodarstva, pravosuđa, kulture i drugih važnih područja od zajedničkog interesa, kao i na ubrzano rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja – nestalih, izbjeglih, granica, sukcesije i potpune implementacije prava manjina.

Predsjednici su istakli neophodnost održavanja međunarodne donatorske konferencije za izbjeglice, koja bi trebala pomoći njihovu povratku i rešavanju imovinsko-pravnih pitanja. Predsjednik Josipović i predsjednik Tadić su podvukli kao posebno važnu potrebu utvrđivanja sudbine nestalih jer je to prioritetno humanitarno pitanje.

Predsjednici polemizirali o premijerkinom posjetu Kosovu

Doznajemo kako je glavna tema razgovora bila polemika koja je nastala nakon premijerkina posjeta Kosovu, i čini se, ostavila traga. U Beogradu se može čuti da su hrvatski gospodarstvenici ovih dana imali ozbiljnih problema. U tvrtke su im upadale financijske inspekcije i poprilično im ometale poslovanje. Takav obrazac psihoze trebao se prenijeti i na Republiku Srpsku, stoga, sigurno će biti govora I o tome.

Predsjednik Josipović i sutra ostaje u Srbiji. Sudjeluje na regionalnom summitu UNESCO-a. Ovaj put je s njim došao i ministar kulture Jasen Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene