Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar financija za Novu TV

Šuker: Jednom smo nasjeli, nikakvi više krizni porezi i prirezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati i Vlada za danas su završili pregovore o uštedama.

Kao što smo već izvijestili, za medicinske sestre, policajce, profesore, učitelje, ukupno 250 tisuća korisnika proračuna, Vlada ne planira ove godine isplatiti regres na temelju kolektivnog ugovora. Dogovora nije bilo ni danas. 'Nije to ničiji hir, nego situacija u proračunu je takva. Nama nedostaje oko 500 milijuna kuna za Hrvatski zavod za zapošljavanje, da bi se isplatili poticaji za zapošljavanje i rekli smo sindikatima da ćemo ta sredstva prenamijeniti u te svrhe', rekao je za Dnevnik Nove TV ministar financija Ivan Šuker.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Slika nije dostupna Najavili tužbe Sindikati poručuju Vladi: Lakše ćete izbjeći pad, nego isplatu regresa

>> Sindikati: Bogatiji građani plaćat će manji porez!
 

Na pitanje znači li novi nepristanak sindikata na 'kresanje' prava iz KU-a, tj. božićnice, regresa i dara za djecu, kraj pregovora, Šuker je odgovorio da za pregovore uvijek trebaju dvije strane koje nešto žele napraviti. 'Mi smo njima pokušali objasniti što će se dogoditi novim poreznim izmjenama, ali stalno dolazimo na ono što je premijerka rekla - svi su za reforme, svi su za rezanje dok ne dođe do njih. A kada dođe do njih, tada svi kopaju svoje rovove i ne popuštaju', rekao je Šuker.

Prijedlog uvođenja kriznog prireza Šuker je rezolutno odbacio. 'Ne, jednom smo nasjeli na priču o kriznom porezu, nikakvi više krizni porezi i prirezi ne dolaze u obzir. To je nešto što nema rezona, ukidati krizni porez da bi se uvelo nešto drugo. Naša koncepcija u budućnosti je smanjivanje poreznog opterećenja, nikako povećanje, dakle provođenje strukturnih reformi i smanjivanje javne potrošnje, to je naš cilj i želja', rekao je ministar i naglasio važnost poticanja ulaganja kao rast gospodarske aktivnosti, a onda i rast zaposlenosti. 'Sve drugo je priča za malu djecu'.

Na pitanje kada očekuje nastavak pregovora, odgovorio je da bi to trebalo biti sljedeći tjedan. 'Očekujem da će prevladati razum i da ćemo postići dogovor', rekao je Šuker  te na pitanje što će biti ako se to ne dogodi, odgovara da 'uvijek ima rješenja'. 'Svim članovima sindikata će poreznim izmjenama i ukidanjem kriznog poreza porasti plaće i time bi Vlada kompenzirala ono što je smanjeno', poručio je Šuker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene