Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekoračenje proračuna

Šuker: Ministar Jovanović mora dati ostavku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker zatražio je od ministra obrazovanja Željka Jovanovića da podnese ostavku na temelju zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Šuker je govoreći u Saboru prozvao ministra Jovanovića za prekoračenje sredstava iz državnog proračuna te da zbog toga prema zakonu mora dati svoj mandat na raspolaganje. Razlog zbog kojeg je Šuker inzistirao na ostavci ministra jest to što je najavio kako će profesorima i učiteljima dohodak za prijevoz i rad biti isplaćen tek u siječnju 2014., a ne u prosincu 2013. godine.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

"Tko si može uzeti za pravo i reći mi to vama nećemo isplatiti, zbog toga što nema novca? Kolegice i kolege, zaboravili smo da je još uvijek na snazi zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji jasno kaže da ako pojedini proračunski korisnik, dakle čelnik proračunskog korisnika, prekorači pozicije koje mu je odobrila Vlada, temeljem toga i ovaj visoki dom, on mora svoj mandat dati na raspolaganje", istaknuo je Šuker.

'Ako se ne isplate troškovi prijevoza idemo u prosvjede!'

"Da liste vi primijetili da je ministar Jovanović podnio ostavku premijeru Milanoviću? Ne!", zaključio je Šuker.

Zastupnici su većinom glasova izmijenili državni proračun za 2013. godinu. To je drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna, kojim su proračunski prihodi smanjeni za 2,9 milijardi kuna, na 110,25 milijardi, a rashodi povećani za 3,2 milijardi kuna, na 126,8 milijardi kuna. Tako je i deficit uvećan za šest milijardi kuna, odnosno s 10,24 na 16,3 milijarde kuna, što je udio u procijenjenom BDP-u od 4,8 posto. Smanjena je projekcija gospodarskog rasta na 0,2 posto, iako druge projekc ije nekih institucija govore o padu od 0,2 do 0,7 posto. Prvim amandmanom na rebalans Vlada je predložila preraspodjelu primitaka od financijske imovine i zaduženja i to u ukupnoj svoti od 1.887.174.754 kune.

Šukera čudi povećanje deficita

"A način preraspodjele ide na način da se povećavaju primici od trezorskih zapisa i obveznica, a smanjuju primici od zaduživanja putem zajmova od banaka i ostalih financijskih institucija", objasnio je Linić.

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da ga čudi da Vlada RH povećava deficit za 60 posto sada na kraju godine, pa vjeruje da to šalje dva signala.

"Ili ćete morati prodati imovinu da isfinancirate taj deficit ili ćete se morati dodatno zadužiti za financiranje tih 60 posto. Povećanje tog deficita od 60% nije nešto što se dogodilo prije 24 ili 48 sati, to je nešto o čemu se javno govori praktički od trenutka donošenja proračuna. Nije logično da Vlada nije razmišljala o tome kako će isfinancirati taj deficit", smatra Šuker.

U obrazloženju piše da se povećavaju primici od izdanih vrijednosnih papira za 1,8 milijardi kuna od čega su trezorski zapisi 422,2 milijuna kuna i obveznice od 1,5 milijuna kuna, a primici od zaduživanja su primljeni krediti, zajmovi od kreditnih i ostalih institucija izvan javnog sektora za isti iznos od 1,8 milijuna kuna.

"Dakle, ako se znalo nešto da će se dogoditi, ako je Vlada u međuvremenu izdala dva puta obveznice na američkom tržištu postavlja se pitanje što će se financirati sa zadnjim izdanjem od 1,5 milijardi dolara obveznica na američkom tržištu. Tada nam je rečeno da se s tim sredstvima refinancirati obveze RH u prvom i drugom mjesecu. Ako se ovdje govori o 1,8 milijardi nekakvog novog načina zaduživanja, zar ne mislite da se moglo naći nekoliko desetaka milijuna da se isplate profesorima i učiteljima troškovi prijevoza, isto tako da im se isplati prekovremeni rad", zanimalo je Šukera koji poručuje da ovo sve ukazuje na nedosljednost.

Da nije istinito, bilo bi smiješno

Drugi amandman bavi se ukinutom Agencijom za upravljanje državnom imovinom koja se s radom prestala 30. rujna ove godine, pa je Centar za restrukturiranje i prodaju koji je preuzeo poslove Agencije dostavio odluku o rasporedu neutrošenih sredstava financijskog plana što je uzrokovalo neophodne promjene u proračunu izvanproračunskih korisnika.

"Ovo da nije istinito bilo bi smiješno, ali ovako je nažalost žalosno. Dakle, zar nije logično ako u zakonu kažete da će netko prestati sa radom 30. rujna, da taj napravi svoj financijski plan i da temeljem nekog novog zakona ako netko preuzima njegov posao preuzima sva prava i sve obveze. Mene najviše brine kakvu mi poruku šaljemo sa ovakvim odlukama ako javno prizna Vlada u svom obrazloženju da je nešto prestajalo postojati 30. rujna 2013. A mi u zadnjem tjednu 11. mjeseca raspravljamo o rebalansu proračuna. Dakle skoro dva mjeseca nakon toga. A s obzirom da se zakon počeo raditi prije više od pola godine, dakle oni koji su radili zakon znali su da će se ovo dogoditi. I kako netko misli funkcionirati, kako netko misli staviti državnu imovinu u funkciju ako nije u stanju preslikati financijski plan", komentirao je Šuker. Amandmanom broj tri izmijenila se konsolidirana bilanca s obzirom na gašenje Agencije za upravljanje državnom imovinom. (B.V./Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene