Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovisi o premijerki'

Šuker: Govorio sam istinu, mislim da mi je pozicija sigurna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ekskluzivnom razgovoru za Novu TV ministar financija Ivan Šuker tvrdi da pred Istražnim povjerenstvom za Inu govorio samo istinu.

Tvrdite da je s ugovorom s MOL-om sve u redu, ali istovremeno tvrdite da niste sudjelovali u njegovoj izradi. Znači li to da je ipak nešto sporno kad se ograđujete od njegove izrade?

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom"

>> Friščić: Očekuje se da Šuker zna o čemu odlučuje

Ja ću prvo reći da sam razapet na križ zato što sam rekao istinu. Dakle, moja izjava i izjava gospodina Polančeca ne razlikuju se gotovo u ničemu. Ono što sam rekao je da je ugovor došao na sjednicu Vlade, ali sam isto tako rekao da je usvojen na temelju nekoliko prezentacija koje je izvršio gospodin Polančec na prethodne dvije sjednice Vlade, mislim da su one bile u 10. i 12. mjesecu. Dakle, to je istina, ove moje navode  mogu provjeriti pravosudni organi, ti su im dokumenti dostupni, to su naprosto činjenice, bez obzira što su si drugi uzeli za pravo da komentiraju, a koji nisu vidjeli ni svjedočenje niti išta drugo. Dakle, ja nisam rekao da ništa ne znam, jer sastavni dio tog izvješća je i skladišta Okoli. Onaj tko pogleda moje svjedočenje vidjet će da sam govorio o tome, isto kao i o ugovoru o plinskom biznisu. Ali, ono što je istina jest da je završni dokument tog ugovora došao na sjednicu Vlade, ali je nastao temeljem dva ili tri obrazloženja Polančeca, koji je bio potpredsjednik Vlade i koji je bio operativno zadužen za to.

Bili ste tada i ministar financija i član Nadzornog odbora Ine. Je li neodgovorno da ste ugovor vidjeli tek na sjednici Vlade, a niste sve detalje znali prije?

Nisam niti u jednom trenutku rekao da nisam znao sve detalje. Rekao sam da je taj dokument tako što je usvojen došao na sjednicu Vlade i to jeistina. Ni u jednom trenutku nisam rekao da ne znam. Dakle, sve one financijske aspekte koji su bili, a to je kupovina skladišta plina Okoli i oko plinskog biznisa, obrazložio sam na sjednici Povjerenstva. Prema tome, ni u jednom trenutku nisam negirao, a to što neki izvlače i komentiraju nešto ja naprosto ne mogu komentirati. Ponavljam, sve ove navode mogu provjeriti pravosudni organi, dokumenti su dostupni i to je sve što mogu reći jer mislim da neke stvari  više ne treba komentirati. Ponavljam, bile su prezentirane na sjednici Vlade, iz njih se može vidjeti sve, ti dokumenti su dostupni pravosudnim tijelima i oni mogu vidjeti je li to istina ili nije, a sve drugo prelazi u neke druge vode. I ono što stvarno želim napomenuti, a maknuto je s pozornosti javnosti, ovaj ugovor i nije mogao biti bitno drugačiji iz jednostavnog razloga što je 2003. godine napravljen takav ugovor da ni polančec ni netko drugi da je pregovarao, ne bi mogao ispregovarati ništa puno bolje. I ono što su rekli kolege iz Vlade, glasovao sam za taj ugovor i mislim da je s time sve jasno. To što netko želio ispolitizirati, to je njegov problem.

Nakon ovog Povjerenstva digla se velika prašina. Je li Vaša pozicija u Vladi sigurna?

Mislim da je, ovisi o predsjednici Vlade, no ako je iznošenje istine nešto što je problem, ponavljam, sve ovo što sam rekao mogu provjeriti pravosudni organi temeljem vjerodostojnih dokumenata. Ako je istina nekom bolna, to je njegov problem.

Svi su pratili izbacivanje Damira Polančeca iz stranke. Prvo je išlo samo priopćenje, ništa se nije govorilo o tome, no kasnije je došlo do objašnjenja da je izbačen jer je narušio ugled stranke, pa su se mnogi, pozivajući se na Vaše svjedočenje pred Povjerenstvom, pitali niste li i Vi time naštetili ugledu stranke. Jeste li?

Ako je iznošenje istine štećenje. Ja sam samo rekao istinu, koja se može provjeriti iz vjerodostojnih dokumenata koji su dostupni pravosudnim organima.

Vjerujete li da ministar Šuker ima sigurnu ministarsku poziciju?

  • Da, moraju podržavati jedni druge da ostanu na vlasti
  • Vjerojatno
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene