Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Nina, Thompson i Mišo - Prisjetite se njihovih svjedočenja u aferi Fimi media!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Fimi media priveden je kraju, a bivši premijer Ivo Sanader nakon gotovo dvije godine procesa doznat će odluku suda.

Suđenje u slučaju Fimi media počelo je 16. travnja 2012. godine. Sedam je optuženih osoba, od kojih su dvije pravne - tvrtka Fimi media, ali i prvi put u povijesti optužena je i jedna politička stranka, HDZ.

Ivu Sanadera USKOK u ovom slučaju tereti da je organizirao grupu koja je preko tvrtke Fimi media izvukla oko 70 milijuna kuna iz državnih poduzeća. U dvogodišnjem sudskom procesu ispitano je 196 svjedoka.

Na popisu svjedoka za slučaj Fimi media našla su se i neka estradna imena - Thompson, Nina Badrić i Mate Mišo Kovač.

Nina: 'U mojem računovodstvu postoje sve fakture'

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!" Slika nije dostupna Ništa od svjedoka danas Suđenje Sanaderu za Fimi Mediju: Božidar Kalmeta i Bianca Matković se ispričali

12. veljače 2013. - Na suđenju u slučaju Fimi media svjedočila je pjevačica Nina Badrić, čiji su predizborni nastupi, po tvrdnjama tužiteljstva, plaćeni nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Nina Badrić je nasmiješena odgovarala na pitanja. Nasmijala se i na pitanje je li sa Sanaderom dogovarala svoje nastupe u HDZ-ovoj kampanji.

'Nitko nije pitao ništa, za mene je ovo bio poslovni angažman, ispostavila sam fakture i sve je bilo plaćeno. Nisam pitala preko koga će što biti plaćeno', posvjedočila je pjevačica. Ispričala je da ju je za nastupe zvao Franjo Arapović, a detalje je dogovorila s Biancom Matković u Vladi. Za deset nastupa dobila je 10 tisuća eura. Poslije dogovora svi zajedno popili su kavu sa Sanaderom koji je izrazio zadovoljstvo što će pjevati za njih, rekla je pjevačica na sudu.

Naknadno je, kaže, dogovorila još dva nastupa za 5 tisuća eura. Za plaćanje ju je zvala tajnica iz HDZ-a i uputila na Barišića u carinu. On je rekao da će to fakturirati na Hrvatski dragovoljac, na što je, kaže Badrić, pristala i kasnije platila PDV sama. Nikada je nitko nije pitao do sada za to, a kaže, sve je uvedeno u njezinim knjigama.

'U mojem računovodstvu postoje sve fakture, a svi honorari moraju biti provedeni kroz poslovne knjige'
, ustvrdila je Nina koja ipak nije odgovorila na pitanje tužiteljice da li bi se izložila kaznenoj odgovornosti da je priznala kako je novac primala 'na ruke'.

Kad ju je tužiteljstvo pokušalo diskreditirati pitanjem fakturira li sve svoje nastupe, Sanader je stao u njezinu obranu govoreći: Kakvo je to pitanje? Pitanje na kraju nije dozvolila ni sutkinja. Nina je na kraju zahvalila obrani što ju je pozvala na svjedočenje.

Thompson: 'Nitko mi nikad nije dao ni ponudio novac'

2. travnja 2013. - Na klupi za svjedoke pojavio se glazbenik Marko Perković Thompson koji je bio šokiran i iznenađen kad je čuo da je Mladen Barišić, bivši ravnatelj Carinske uprave i rizničar HDZ-a, rekao kako mu je dao 515 tisuća eura.

'Nitko mi nikad nije dao ni ponudio novac i zbog tih sam tvrdnji imao mnogo neugodnosti. Ne znam koji je Barišićev motiv, jer ga ne poznajem', rekao je Thompson na sudu.

Thompson je dodao kako je jednom bio na carini, gdje je 'nosio CD, slike i karte za koncert na molbu fra Slavena Milanovića Litre 'te kako 'tamo nije dobio nikakav novac.'



Ispričao je kako je stan u Radničkoj kupio 2009. godine, a zemljište u Remetama 2007. godine. Tužiteljica ga je pitala je li mu Porezna utvrdila porezni nesrazmjer 2007., na što je Thompson rekao kako je nesrazmjer utvrđen 'na neobičan način jer Porezna nije priznala kupovinu zemljišta u kojem su sudjelovali i moji prijatelji.'

Porezni nesrazmjer je utvrđen na iznos od 1,3 milijuna kuna, što je i platio, a u tijeku je njegova tužba protiv takve odluke Porezne uprave.

Mario Jelinčić, svjedok koji se sam javio USKOK-u tvrdeći da je 2007. godine sastavio ugovor između pjevača Marka Perkovića Thompsona i HDZ-a, a prema kojem je Thompson dobio pola milijuna eura da 2007. godine ne pjeva ni za jednu političku stranku, sjeo je također na klupu za svjedoke na zagrebačkom Županijskom sudu.

Rekao je kako fra Slavena Milanovića Litru, koji je od njega tražio sastavljanje spomenutog ugovora, poznaje desetak godina.

'Kad mi je fra Slaven 2007. došao i rekao da Thompson neće nastupati ni za jednu političku stranku, a ako će pak pjevati, onda će to biti HDZ, te da će za to dobiti pola milijuna eura, ja sam mu se nasmijao i rekao da priča gluposti. No, nakon 15-ak dana fra Slaven je ponovno došao k meni i tražio da sastavim takav ugovor, ja sam to napravio, bila je riječ o šturom ugovoru na svega jednoj stranici, a CD s tim ugovorom predao sam fra Slavenu. On mi je nakon nekog vremena došao i rekao da je novac isplaćen, no da fali 6-7 tisuća eura', rekao je Jelinčić.

Mišo Kovač: 'Jesi li zadovoljan predsjedniče?'

23. travnja 2013. - Mate Mišo Kovač pojavio se na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedok u slučaju Fimi medija, a medijima je prije početka suđenja poručio kako je došao reći istinu. Istaknuo je kako je čak osam puta odbio pjevati pjevati na Sanaderovu ponudu. Isto tako, Kovač je naglasio, da ako je krao, onda to treba i dokazati te da se čovjeka ne može okriviti bez ikakvih dokaza.

Prilikom predstavljanja svjedoka, gospodin Kovač se zbunjeno dizao sa klupe za svjedoke te prišao sutkinji i Sanaderovim odvjetnicima, no sutkinja mu je objasnila kako mora govoriti s klupe za svjedoke.
Nakon toga s ispitivanjem je počeo Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Prodanović: Da li ste pjevali na predizbornim skupovima HDZ-a 2007. godine?
Kovač: Jesam.
Prodanović: Da li ste bili plaćeni?
Kovač je izvadio ugovor, kojeg je potpisao Ivan Jarnjak.

Kovač: Plaćeni su mi nastup, putni troškovi i orkestar.
Prodanović: Osim ovog ugovora da li je točno da ste dobili još nekakav novac?
Kovač: Ne. Da sam htio uzeti milijun eura, onda bih otišao u Republiku Srbiju, jer su mi oni nudili, nekoliko puta, više stotina tisuća eura.
Prodanović: Da li ste išli na carinu kod gospodina Barišića?
Kovač: Barišića sam upoznao preko bivšeg predsjednika.



Isto pitanje ponovila je i sutkinja, koja je bila nezadovoljna odgovorom, rekavši kako nije odogovrio na pitanje.

Kovač: Nisam bio na carini kod Barišića.
Prodanović: Zašto ste pjevali za HDZ?
Kovač: Edi (pokojni sin) je bio član HDZ-a. Za HDZ sam pjevao radi njega.

Kovač je izvadio i HDZ-ovu člansku iskaznicu pokojnog sina Edija te ju je pokazivao Sanaderovim odvjetnicima.

Tužiteljicu je zanimala samo jedna stvar i nije imala dodatnih pitanja za Kovača.

Tužiteljica: Tko je predsjednik?
Kovač: Upoznao sam ga preko predsjednika (HDZ-a) Sanadera. Barišić je bio njegov najveći sluga.
Kovač je htio još nešto reći o Sanaderu, ali ga je sutkinja prekinula i zamolila da izađe iz sudnice.

'Jesi li zadovoljan predsjedniče?', upitao je Kovač Sanadera po izlasku iz sudnice. 'Jesam', odgovorio mu je nasmiješeni Sanader.

Uz navedene estradnjake, na popisu svjedoka je bio i pjevač Jacques Houdek, koji je na kraju, kao i još nekolicina, ipak odbačen kao nepotreban svjedok.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene