Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret dvoje bivših premijera

VIDEO Kosorica i Sanader se nisu ni pogledali : Mislila sam da pjevači HDZ-a pjevaju besplatno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor završila je sa svjedočenjem na suđenju Ivi Sanaderu.

Ivo Sanader i njegova obrana rekli su da su zadovoljni svjedočenjem Jadranke Kosor na suđenju u aferi Fimi medija.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je Kosor u bitnom potvrdila ono što je i Sanader govorio o načinu funkcioniranja predsjednika stranke koji je ujedno i predsjednik vlade.

Sanader je, pak, kazao da je svjedočenje njegove nasljednice za njega bilo očekivano jer je "naprosto riječ o istini".

'HDZ je stranka koja je funkcionirala prema zakonu, zakonito i legalno i o tome su svjedočili sve državne institucije od Fine do Državne revizije i ja nemam ništa prigovoriti. Mislim da je danas u mnogome pala i teza nekih okrivljenika koji su pokušali sa sebe prebaciti krivnju na stranku i na mene. Mislim da im to neće proći', poručio je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj 'Planinska' Jadranka Kosor trebala sjesti na klupu za svjedoke, ali je rasprava odgođena zbog Sanaderovog gastritisa Slika nije dostupna Obrana bivšeg premijera Sanader: HDZ nije lopovska stranka!

10:55 Bivša premijerka Kosor završila je sa svjedočenjem na suđenju bivšem premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu. Slijedeća je na redu za svjedočenje Bianca Matković 9. srpnja.

10:52 Kosor: Nisam rekla da nisam previše razmišljala, ja uopće nisam mislila o tom novcu.

Sanader: Je li itko od članova predsjedništva predložio točku dnevnog reda, a da je ja kasnije ne bih prihvatio?

Kosor: Ne sjećam se da je bilo toga.

Sanader: Je li predsjedništvo odlučivalo o kupnji bilo kakvog auta?

Kosor: Ja sam rekla da o kupnji zadnjeg automobila nisam ništa znala. Ne sjećam se da je bilo kad predsjedništvo odlučivalo o kupnji automobila. To mi se učinilo važnim, jer sam vidjela da imamo velik broj automobila, a s obzirom na krizu morali smo se racionalno ponašati.

Tužiteljicu je zanimala uloga glavnog tajnika HDZ-a i koliko je bio samostalan.

Kosor: Glavni tajnik samostalno ne može ni o čemu odlučiti, uvijek mora konzultirati predsjednika stranke osim o tekućim pitanjima, poput isplate plaća. On pomaže predsjedniku stranke prilikom pripremanja sjednica.

Tužiteljicu je zanimala i smjena tajnice Pavošević.

Kosor: Ne znam je li predsjednik odluku donio samostalno ili na nečiji prijedlog. Pokazale su se neke nepravilnosti oko vođenja, ne znam detalje. Predsjednik je odlučio da gđa. Glavaš, kao osoba s iskustvom, dođe raditi taj posao.

10:47 S ispitivanjem je krenuo i prvoosuđeni Ivo Sanader

Sanader: Ja vas molim gospođo Kosor, kad ste iskazivali u USKOK-u, jeste li tada demantirali da sam ja to rekao o dvije trećine ispod stola.

Kosor: Ne mogu se sjetiti detalja iskaza, ali koliko se sjećam rekla sam da riječi o tome ispod i iznad stola nije bilo.

Sanader: Molio bih da se u zapisnik uvede da je Kosor to rekla u USKOK-u.

Kosor: U USKOK-u sam odgovarala na pitanja, ja sam vrlo jasno rekla da je to bilo kratak sastanak, da nisam djelovala prestrašeno, kako sam pročitala u medijima. Bila sam zabrinuta, jer je Sanader izlazio iz Vlade. rekla sam da nije bilo riječi ni o kakvom novcu.

Sanader je opet zatražio da neke stvari uđu u zapisnik, primjerice da je Kosor rekla da se više bavila Vladom nego strankom.

10:40 Sanaderov odvjetnik: S obzirom na redovite prihode je li HDZ imao potrebe za crnim fondovima?

Kosor: Ne. HDZ, govorim iz svojeg iskustva, nije imao niti jednog razloga za bilo kakvo prikupljanje novca, osim što smo dobili iz tri izvora. 2010., kada su donacije bile oskudne prikupilo smo 760.000 kuna donacija, ali su sredstva iz drugih izvora, prodali smo automobile, smanjili plaće... tu smo godinu završili s viškom. Tako je bilo i prošle godine koja je bila izborna. Zaključujem da nije bilo razloga za bilo kakvo financiranje, osim iz legalnog prikupljanja sredstava. Svaka takva odluka bila bi pogubna s obzirom na to da se radi o stranci koja vodi državu.

Dodala bih, u razdoblju od kraja 2003. do sredine 2009. samo iz proračuna i jedinica lokalne samouprave u stranku se slilo oko 230 milijuna kuna i to je jedan od razloga zbog čega sam smatrala da nijedna lipa ne treba biti prikupljena ni na koji drugi način. A prema dotadašnjem zakonu, donacije su se mogle prikupiti u neograničenom iznosu.

10:34 Prodanović: Jeste li na bilo koji način obavijestili predsjedništvo da je novac stigao u stranku?

Kosor: Bačić i ja smo rekli da je Barišić smijenjen s mjesta rizničara. Nikakva rasprava o tome nije vođena. Taj novac je naprosto pohranjen i zatvoren.

Sanaderov odvjetnik Prodanović inzistirao je da Kosor odgovori jesu li članovi predsjedništva znali za taj novac.

Kosor: Bačić i ja smo smatrali da je dovoljna informacija da se Barišić razdužio i ostavio neki novac, ali posebne rasprave o tome nije bilo.

Sutkinja: Po vama taj novac nije stvar koja se tiče financijsko-materijalnog poslovanja?

Kosor: Ne, jer se taj novac nije trošio.

10:31 Kosor: Preuzela sam vođenje države u teškim okolnostima, pad BDP-a je bio 6 posto, prijetilo nam je da već u rujnu ne isplatimo mirovine. To je bio kratki sastanak na kojem mi je predsjednik stranke rekao notornu činjenicu da postoji predsjednik stranke i da je on zadužen za financiranje stranke, ali te rečenice da bi se govorilo o bilo kojem iznosu novca, kao i ovo o financiranju ispod stola ili nad stolom, se apsolutno ne sjećam jer bih, poznavajući sebe, pitala što znače ti pokreti ispod i iznad stola.

Znala sam da HDZ ima redovite izvore financija i da kao stranka možemo dobro funkcionirati. Vjerojatno sam bila iznimno zabrinuta i taj sastanak je trajao dvije, tri minute i nakon toga je Sanader otišao iz Vlade.

10:25 Glavaš je došla umjesto Branke Pavošević, to je bila odluka predsjednika HDZ-a, rekla je Kosor.

Prodanović je svjedokinji predočio dio Barišićeva iskaza od 4. studenog 2010.

Prodanović čita Barišićev iskaz: Taj sastanak s Kosor i Sanaderom je kratko trajao, ja sam ga shvatio kao 'primopredaju' rizničara, razlog mog dolaska je bio taj da se kaže Jadranki Kosor da postoji taj novac. Ona je to primila na znanje i nije ništa komentirala. Sanader me je pitao koliko ima tog novca, a Kosor je rekao da se izbori ne mogu dobiti samo financiranjem iz redovitih sredstava, te je potom rukom pokazao ispod stola i rekao da se izbori dobivaju s dvije trećine tog novca ispod stola, a tek je jedna trećina na stolu, odnosno samo je jedna trećina legalnih sredstava.

Prodanović je pitao Kosor je li se to tako dogodilo.

Kosor: Tog se apsolutno ne sjećam da je razgovor tekao u tom smjeru. Naime, to je bio sastanak u danu kada je Sanader otišao kada je meni bilo jasno da on zaista ide. Jedan dio nas nije mogao vjerovati da će se to dogoditi. Pred strankom i Vladom je bio neprikosnoveni autoritet i svi su to znali.

10:19 Prodanović: Jesu li dokumenti poput završnog plana bili dostupni članovima Predsjedništva?

Kosor: O tome nikada nismo razgovarali, vjerojatno bi bili, da se ukazivalo da negdje postoje. Ne mogu reći da su bili ili nisu, znam da Statut određuje i da pred stranku donosi plan za sljedeću godinu, s jasno naznačenim prihodima i predviđenim donacijama, ali i s predvidljivim iznosom od članarina i predviđa donošenje završnog računa. Te dokumente mi nismo donosili na sjednicama predsjedništva.

Prodanović: Ako ste htjeli, jeste li mogli vidjeti kakav je završni račun? Bačić je rekao da je bio na stranicama HDZ-a.

Kosor: Na web stranicama svakako.

Prodanović: Jesu li glavni dokumenti bili podložni revizijama, je li bilo primjedbi na zakonitost?

Kosor: Svaka politička stranka je morala dostavljati takve dokumente, ne mogu se sjetiti ocjena revizije kroz godine. Znam da je u jednom trenutku bilo razgovora unutar stranke da postoji određenih, ne nezakonitosti, nego nereda u vođenju poslova tako da je angažirana gđa. Glavaš da uvede reda.

10:12 'U trenutku razgovora s Barišićem on ni na koji način nije dao naznačiti da se radi o bilo kakvom drugom novcu nego onom prikupljenom od donatora. Po prijašnjem zakonu donatori su mogli biti anonimni, a sredstva neograničena. Nije mi dao naznačiti da je to bilo kakav drugi sporni novac', rekla je Kosor.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović krenuo je s unakrsnim ispitivanjem i upitao Kosor o operativnim poslovima.

Nisam se bavila operativnim poslovima, logično je da su ga vodili oni koji su za to zaduženi po statutu, blagajnik, ali sasvim sigurno ni jedna se odluka o isplatama nije mogla donijeti bez predsjednika stranke, s tim da je glavni tajnik glavni operativac. Govorim iz vlastitog iskustva.

10:08 Tužiteljica je upitala Kosor zbog čega bi bile potrebe sugestije je li novac bio evidentiran ili nije, a bivša premijerka je odgovorila kako su njezina saznanja bila takva da je mislila kako je taj novac bio pohranjen u sefu.

'Prema onome što sam nastojala učiniti dok sam vodila stranku, novac od donacija je trebalo evidentirati. Nije mi poznato jesu li napravljena kakva knjiženja u financijama stranke nakon što je novac predan DORH-u', pojasnila je Kosor.

Tužiteljicu je zanimalo i zbog čega je novac predan upravo u listopadu 2010. godine.

'Jer je bilo sve više napisa u medijima i različitih indicija o tome da može biti problema s tim novcem, vezano uz zakonito prikupljanje i donijeli smo odluku da se preda u USKOK', odgovorila je Kosor.

10:03 'Ne znam da li je taj novac tada bilo moguće proknjižiti. Mi smo kasnije donijeli odluku da 10 posto od donacija uplatimo u proračin, da mu damo potporu zbog krize. Apsolutno se više nisam bavila razmišljanjem o tom novcu, bila sam predsjednica Vlade i glavni mi je bio program gospodarskog oporavka, kao i pregovori s EU', obrazložila je Kosor.

10:00 Kosor je nastavila sa svjedočenjem osvrnuvši se na rad Branka Bačića i pričala je o donatorskom novcu za HDZ.

'Radi se o novcu koji je u stranci nakon razgovora, uoči razrješenja Barišića kao rizničara, jer u nekoliko mjeseci nije bilo potrebe za njegovim angažmanom u smislu da o financijama s njim nismo ni razgovarali, jer su donošeni planovi na sjednicama predsjedništva. On je rekao da ima određenu svotu novca od donatora, on je taj novac predao. Ja taj novac nikada nisam vidjela, taj novac je bio pohranjen u sefu.

Kad se u medijima počelo kristalizirati da postoje neke nedoumice oko novca, smatrali smo da taj novac treba predati USKOK-u. Ja sam nazvala glavnog državnog odvjetnika i on je rekao da ga predamo. Rečeno mi je da se radi o dva milijuna kuna i 300.000 eura. Mi nakon toga više o tom novcu nismo razgovarali, jer se stranka financira iz 3 izvora, jedno su donacije, ali one su zbog krize bile zanemarive, no prihodi iz proračuna su za HDZ bili izdašni, jer smo imali puno zastupnika i vijećnika, i tu je članarina.

Ja sam u USKOK-u rekla da se radi o 10 milijuna viška za 2010. no iznos je bio i veći, jer su se naknadno zbrojili svi podaci. Nismo imali potrebe za drugim izvorom financiranja pa ni za tim novcem koji je bio pohranjen u blagajni.

Nije bilo sugestija za evidencijom, ja taj novac nisam vidjela. Sad, s obzirom na okolnosti i sve što znam sigurno da bih tada predložila kolegama da se taj novac vrati donatorima, jer je Barišić rekao da je novac od donatora, ili da se uplati u državni proračun, ali to s današnjim saznanjima i pameću koju imam danas', istaknula je Kosor.

9:50 'Predsjedništvo HDZ-a jest katkada odlučivalo o nekim stvarima koje su bile vezane za financije HDZ-a. Donosili smo odluke od donacijama. Nije bilo razloga da sumnjam da su te donacije bile isplaćivane iz redovitih financija HDZ-a.

Predmet rada Predsjedništva nije bilo financijsko ulaganje u medije, niti se raspravljalo o tome tko će pjevati u kampanjama niti tko će nastupati. To se odlučivalo u izbornim stožerima. Mislila sam da određeni pjevači, koji su članovi HDZ-a u kampanjama nastupaju besplatno, to bi se očekivalo od svakog člana.

Predmet rada predsjedništva nije bila ni kupnja BMW-a 2008. godine. Mogu reći da sam za to doznala kada je automobil oštećen u Mokricama i kada se o tome počelo govoriti u javnosti', rekla je Kosor.

9:42 Kosor je prvo započela s odgovorima na pitanja tužiteljstva o ulozi predsjedništva HDZ-a u razdoblju od 2003. do 2009. godine. 'Uloga je bila da vodi računa o redovitim sjednicama, da donosimo odluke, budući da je većina članova bili i članovi Vlade unaprijed su se donosile odluke koje su bile vezane za funkcionioranje Vlade. Ali predsjendik je uvijek odluičivao koja će točka biti na dnevnom redu i predlagao je zaključke', rekla je Kosor.

Kosor je istaknula kako je predsjedništvo uglavnom donosilo odluke jednoglasno.

'Materijalno financijske poslove vodi predsjendištvo HDZ-a i prema statutu dužno je donositi finanicjski plan. U razdoblju od 2003. do 2009., ne mogu se sjetiti da li je Predsjenidštvo donosilo te odluke budući da, kada sam preuzela vođenje HDZ-a, glavni tajnik i ja smo pokušali naći neke zapisnike no toga nije bilo. Nakon sredine 2009. tu smo praksu počeli uvoditi u funkcioniranje HDZ-a', pojasnila je Kosor.

9:35 'Bila sam članica Predsjedništva HDZ-a kao zamjenica predsjendika HDZ-a. AKtivno sam sudjelovala u radu Predsjedništva. Odluke o sazivanju sjednica donosio je isključivo predsjendik HDZ-a Ivo Sanader. Dnevni red je utvrđivao predsjednik stranke, ali i članovi su mogi predlagati točke reda', rekla je na početku svjedočenja Kosor.

Kosor je u ovom slučaju već svjedočila u istrazi kada je, po pisanju medija, USKOK-ovim istražiteljima kazala da predsjedništvo stranke u vrijeme kada joj je Sanader bio na čelu nikada nije raspravljalo o financiranju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene