443319
443319
443319
443319
443319

Suđenje kapetanu Draganu počinje 20. rujna

  • , 14.07.2016., 12:06
  • Autor:
  • komentara

Suđenje za ratni zločin Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, počet će na splitskom Županijskom sudu 20. rujna, odlučeno je u četvrtak na pripremnom ročištu na kojem je Vasiljković ponovno kazao da se ne osjeća krivim.

 
 
 
 
Dragan Vasiljković poznatiji kao 'Kapetan Dragan', arhivske fotografije (Foto: AFP) - 3
Dragan Vasiljković poznatiji kao 'Kapetan Dragan', arhivske fotografije (Foto: AFP) - 3

Predsjednik sudskog vijeća sudac Damir Romac kazao je da se Vasiljković na pripremnom ročištu ponovno izjasnio da se ne osjeća krivim za nedjela koja mu se optužnicom stavljaju na teret. Rekao je kako je obrana najavila da će sudu dostaviti detaljan pismeni podnesak u kojem će predložiti nove dokaze te obrazložiti na koje okolnosti se ti dokazi predlažu.

"Stranke u postupku su predložile više od 50 svjedoka, obrana je najavila da će predložiti nove svjedoke pa ne možemo govoriti koliko bi rasprava mogla trajati", izjavio je sudac.

Vasiljkovićeva odvjetnica Slađana Čanković je i na pripremnom ročištu u cijelosti osporila sve točke optužnice te ustvrdila da su svi navodi iz činjeničnog opisa optužnice neosnovani. "Dokazne prijedloge nismo iznosili već ćemo to učiniti na glavnom ročištu, koje je zakazano za 20. rujna", kratko je novinarima nakon ročišta zatvorenog za javnost potvrdila odvjetnica Čanković.

Kako se doznaje, optuženi kapetan Dragan je rekao da nema nikakve primjedbe na dosadašnji tretman u zatvoru.

Vasiljković se tereti da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to ga se tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim identitetom kapetan Dragan izručen je Hrvatskoj početkom srpnja 2015. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se