Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan prije izručenja

Pismo kapetana Dragana: 'Shvatio sam da imam posla sa zločincima i 'Besnom Vesnom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Vasiljković pismo je uputio dan prije izručenja, a pismo je Večernjim novostima dostavio njegov prijatelj.

Dan prije izručenja Hrvatskoj, Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, je preko svog prijatelja poslao pismo Večernjim novostima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REVIZIJA POVIJESTI Kako Srbija nagrađuje svoje ratne zločince: Smiješi se pred kamerama i nitko se na ulici prepunoj ljudi ne čudi njegovoj kampanji Slika nije dostupna Želi dogovor dviju vlada Kapetan Dragan iz zatvora moli Srbiju za pomoć

'Stara izreka kaže: 'Čovjeka možeš savladati, ali ne možeš i pobijediti'. Ja sam spreman za megdan bez oružja', poručio je Vasiljković čiji je prijatelj i dostavljač pisma rekao da on nije znao da će, kada ga je u australskom pritvoru 5. srpnja posjetila srpska delegacija, samo tri dana kasnije izručiti Hrvatskoj.

A kapetan Dragan u pismu je napisao da se i sam tijekom gotovo 10 godina dugog pritvora u Australiji često pitao je li se 2005. trebao otići predati u Hrvatsku, a na pitanje je, napisao je, uvijek dolazio do istog odgovora - 'nipošto'.

'Udario me preko uha, a tada sam bio već sav polomljen - i nastavio udarati nogama'

'Ako se sjećate, sam sam ponudio da dođem u Hrvatsku 2005. godine ako mi 'Besna Vesna' (Vesna Škare-Ožbolt), tadašnja ministrica pravosuđa iz HDZ-a, plati kartu. Brzo sam, međutim, shvatio da imam posla sa zločincima koji su spremni na zapovijed 'Besne Vesne' izdati potjernicu za mnom, bez obzira na to što istražitelji tužiteljstva Hrvatske, Haškog tribunala, pa čak i članovi Hrvatskog instituta Domovinskog rata na čelu s dr. Nikicom Barićem, koji su intenzivno istraživali moj životni put čitavih petnaest godina, nisu pronašli ništa što bi se moglo tumačiti kao ratni zločin, poručio je Vasiljković i dodao kako je 'dužnost svakog časnog čovjeka da se odupre zločinu svim sredstvima bez obzira na vlastitu žrtvu'.

ZATVORENICI KAPETANA DRAGANA 'Udario me nogom i onim vojničkim čizmama u lice'

'Uspjeli su poslije dvadeset i pet godina zarobiti nenaoružanog šezdesetogodišnjaka koji je davno odložio svoje oružje. I da bi to postigli, morali su pokazati svoje pravo, zločinačko lice i ogresti u kriminal. Ja se odupirem tom kriminalu skoro deset godina. I ako sam dao doprinos da se skine maska sa zločinačkog lica hrvatskog pravosuđa, vrijedio je svaki minut tih deset godina', napisao je.

Pismo je iskoristio da zahvali onima koji su mu pomagali.

'Bila je ovo moja duga borba za slobodu i pravdu bez ikakve pomoći države Srbije. Borbu sam vodio uz pomoć moje obitelji, osobnih prijatelja i velikog broja Srba širom svijeta koji su se samoinicijativno javili i pomogli prema svojim mogućnostima. Ja sam im zato neizmjerno zahvalan', zaključio je Vasiljković.

Suđenje za ratni zločin u Splitu

Podsjetimo, njemu se za ratni zločin sudi u Splitu, a u Hrvatsku je izručen nakon deset godina sudskog postupka.

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

OSJETLJIVA SITUACIJA Kapetan Dragan bit će sam, daleko od ostalih zatvorenika

Sumnja se i da je Kapetan Dragan tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene