Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat najavio žalbu

Sud presudio: Štrajk u zračnoj luci Pleso nezakonit!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, po tužbi uprave Zračne luke Zagreb (ZLZ), presudilo je danas da je štrajk kojeg je krajem proteklog tjedna organizirala koordinacija sindikata ZLZ nezakonit, priopćeno je iz suda.

Sud je Nezavisnom strukovnom sindikatu aerodromskog operativnog osoblja Hrvatske, Sindikatu zaposlenika zračnih luka Hrvatske, Sindikatu radnika aerodroma Zagreb i Sindikatu radnika u operativi Zračne luke Zagreb zabranio daljnju provedbu štrajka u svim fazama koje su bile naznačene u najavi štrajka od 18. studenog.

Nezakonitost i zabrana štrajka odnosi se na sve faze - od 21. studenoga u 10 sati do 22. studenoga u 24 sata, od 26. studenoga od 00 sati do 28. studenoga do 24 sata, te od 2. prosinca u 00 sati do stjecanja uvjeta za okončanje štrajka, kako je navedeno u najavi.

Koordinacija sindikata ZLZ u najkraćem roku će uložiti žalbu Vrhovnom sudu, najavio je danas u ime organizatora štrajka Ante Dujić dodavši kako se radi o nepravomoćnoj presudi koja, u biti, nije ništa promijenila u odnosu na privremenu mjeru kojom je u petak zabranjen štrajk.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

>>Sudska odluka: Štrajk na Plesu ZABRANJEN!

Radi se o dodatnom kupovanju vremena i alibi odluci Županijskog suda koji je prebacio odlučivanje na višu instancu. Radnicima je ukradeno nekoliko dana, ali pretpostavljam da je hrvatska javnost svjesna o čemu se radi, kaže Dujić.

Po njegovim riječima, sud nema nikakvu primjedbu na razloge zbog kojih su pokrenuli sindikalnu akciju - zakonitost prijenosa ugovora o radu, sposobnosti koncesionara da preuzme skrb o radnicima i drugo - ništa od toga nije riješeno i o tome sud nije ništa ni rekao.

Akcijom smo htjeli pokrenuti tu priču, hrvatska javnost je s time upoznata i to više nije problem samo radnika ZLZ, nego cijele države, a prije svega kolega iz drugih zračnih luka koji će u srijedu doći na sastanak u Zagreb, rekao je Dujić.

Po njegovu mišljenju, odluka suda mogla bi biti dosta opasan presedan jer bi se na taj način danas - sutra svim sindikatima mogao zabraniti štrajk, a sud bi donosio pravorijek što je interes radnika, a što nije. To bi bilo protuustavno i protivno međunarodnim konvencijama, tvrdi Dujić.

Predsjednik Uprave ZLZ Miroslav Drljača nije odgovorio na upit Hine hoće li Uprava tužiti sindikate sa zahtjevom za naknadu štete zbog protuzakonitog štrajka, tek je najavio da će Uprava idućih dana odlučiti o daljnjim postupcima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene