Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije evidencije

Intervenirala i policija: Studenti traže isplatu plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti su nezadovoljni jer im, tvrde, ravnateljica Centra Maja Jukić ne želi isplatiti sav novac za odrađene sate u lipnju

U svađi između studenata i ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja - intervernirala je čak i policija. Studenti, naime, ravnateljicu Maju Jukić optužuju da im ne želi isplatiti sav novac za odrađene sate u lipnju, kojih je kod nekih studenata bilo čak više od 300.

Jedino će snimke nadzornih kamera otkriti koliko su radili studenti na poslovima oko državne mature. Jer evidencija nadleženog Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne slaže se sa studentskom satnicom.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija Precizirane definicije Maturantima od ove godine nova pravila za polaganje ispita: Pogledajte što se sve mijenja

NCVVO: 'Maturanti s poplavljenih područja ne trebaju brinuti o maturi'

'Jedan dan smo čak radili od 8 ujutro do 23 sata navečer. Radilo se u prosjeku 11 sati dnevno', tvrdi student Luka.

Studenti tvrde - u lipnju su radili i do 300 sati. No priznati bi im se moglo puno manje.

'Ja bih izgubila nekih minimun preko 1500 kuna', kaže studentica Martina.

'Obavili smo rad, a za njega nismo plaćeni'

'Nekima su novci potrebniji nekima manje, ali riječ o radu koji smo obavili, ali za njega nismo plaćeni', kaže Katarina.

Ravnateljica Centra ponudila im je isplatu neospornog dijela plaće, dok se ne provjere radni sati.

'Da onda nam daju još malo vremena, imamo mi i kamere, možemo vidjeti da su oni bili, moguće da se nisi upisali, da su bili umorni, da su zaboravili, ali trebali bi shvatiti mene ako nemam podatke, činjenice moram ih provjeriti', objasnila je Maja Jukić.

Maturanti mogu odahnuti: 'Slobodan san čovik, mogu šta oću sa životom'

Studenti odgovaraju - ovisi koja se evidencija gleda. Postoje dvije, a Centar gleda samo onu koja im je uvedena naknadno.

'Rekli su nam da se ne moramo upisivati tamo kod zaštitara i to je ta razlika koja se cijelo vrijeme provlači i koja neće biti plaćena', objašnjavaju.

Ministra zabrinjava situacija

Resorni ministar kaže da ga zabrinjava situacija, i čeka očitovanje Centra.

'Mi ćemo biti u toku i ja se nadam da će se to razriješiti na zadovoljavajući način', kaže Mornar.

Nimalo zadovoljavajuće završila je jučerašnja svađa studenata i ravnateljice. Ravnateljica je pozvala policiju jer su se studenti navodno zaključali u jednu od prostorija Centra. Nije utvrđen nikakav prekršaj, ali svi su studenti ostali bez posla.

 'Razgovor je protekao u potpunom nerazumijevanju, s povišenim tonovima gdje  je ona nas omalovažavala,gdje je ona na svako naše pitanje odgovarala sa ne znam', kaže student Josip.

Plaće će očito odrediti snimke s kamera koje su nadzirale brojne studentske sate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene