Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Studenti prava prosvjeduju zbog visokih školarina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti ponovno na ulicama! 500-njak studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta prosvjedom traži smanjenje školarina povećanih ove godine, više ispitinih rokova i općenito bolje uvjete studiranja.

Poskupljenjem školarina najviše su pogođeni izvanredni studenti, čije su školarine s 3.300 kuna poskupjele za 100 posto, dok su školarine redovitih studenata koji plaćaju studij s 5.500 kuna skočile na na 6.300 - ne računajući troškove upisnine i plaćanje predmeta koji se prebacuju na višu godinu studija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo davno uplatilo novac?! SC mjesecima kasni s uplatom subvencija Slika nije dostupna Srećom ima i takvih ljudi Umirovljenica udomila siromašnu studenticu

"Nezadovoljni smo jer su odbijeni naši zahtjevi za smanjenjem školarina za izvanredne studente, za uvođenjem dekanskog roka za sve studente i dodatnog ispitnog roka u siječnju te za smanjenjem uvjeta za upis u 4. godinu," rekao je Boris Savić, predstavnik studenata.

"Kakav pravni faks takva pravna država", "Ovo nije pravo, nego privilegija" i "6600 razloga za odustati od školovanja", samo su neki od transparenata s bučnog prosvjeda u dvorištu Fakulteta, kojemu su potporu dali i studenti Ekonomskog fakulteta.

"Porast cijena obrazlaže se inflacijom i rastom troškova, no nemoguće je da su se troškovi studenata povećali sto posto u godinu dana", rekao je Boris Savić, predstavnik studenata. Za izvanredne studente, koji nemaju pravo na dom, zdravstveno osiguranje, besplatni prijevoz i X-icu, to je veliko opterećenje, dodao je.

Studenti su nezadovoljni što, kako kažu, dosad nisu dobili priliku iznijeti svoje argumente i razgovarati o porastu cijena školarine, dok dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar tvrdi da se o tome raspravljalo jedanaest puta pa "nema razloga da se od odluke o povećanju školarina odustane".

Ocijenio je da snižavanje školarina znači snižavanje kvalitete studija, napomenuvši da je Fakultet osigurao kredite za studiranje za koje se, rekao je, prošle godine nitko nije prijavio.

Među studente je došao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, koji je rekao da se njemu nitko nije obratio u vezi aktualnih problema studenata Pravnog fakulteta, no izrazio je spremnost razgovarati sa studentima i vodstvom fakulteta.

Studenti najavljuju da će poduzeti daljnje mjere kako taj fakultet ne bi postao "mjesto na kojem će studirati samo privilegirani".


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene