451521
451521
451521
451521
451521

Porukama na majicama odgovorili dekanu Previšiću

  • , 26.09.2016., 14:04
  • Autor:
  • komentara

Studenti Filozofskog fakulteta i dalje se bore protiv dekana Vlatka Previšića, ovog puta porukama ispisanima na majicama.

 
 
 
 
Odgovorili dekanu porukama na majicama (Foto: Plenum Filozofskog fakulteta)
Odgovorili dekanu porukama na majicama (Foto: Plenum Filozofskog fakulteta)

"Student, a ne terorist" ispisivali su na svoje majice studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta u ponedjeljak u podne. Na akciju ih je pozvao Plenum Filozofskog fakulteta putem svoje stranice na Facebooku, a nepunih sat vremena ustvrdili su da je akcija uspjela jer je potrošen sav pripremljeni sprej s bojom. 

Akcija je uslijedila nakon što je Vlatko Previšić, dekan Filzofskog fakulteta, studente koji pozivaju na njegovu smjenu javno nazvao teroristima.

U ponedjeljak se oglasilo i Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta s porukom da je borba studenata sasvim opravdana i ispravna jer se studenti i nastavnici FF-a nalaze u blokiranoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije prijetnjama i zastrašivanjem.

Priopćenje Studentskog vijeća prenosimo u cijelosti:

"Studentsko vijeće kao tijelo koje okuplja sve studentske predstavnike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na svim odsjecima i svim studijskim godinama daje ovim putem izjavu u vezi trenutnih događaja koji onemogućuju normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta kao institucije. Stav Studentskog vijeća odražava stavove većine studenata, a u ovom pogledu to se odnosi na nužnost poštivanja temeljnih demokratskih procedura institucije. Kao studentski predstavnici koji redovno prisustvujemo sjednicama svojih odsječkih vijeća svjesni smo teškoća i problema s kojima se susreću studenti na svim razinama studija. Oni sežu od onih najelementarnijih poput pojedinih ispita i kolegija sve do onih najkompleksnijih koji se tiču uopće funkcioniranja studija u cjelini te institucije koja treba moći osigurati kvalitetan rad, učenje i polaganje ispita svim studentima.

Upravo je ovo potonje trenutno najugroženije zahvaljujući katastrofalnom načinu upravljanja institucijom od strane dekana Previšića kojemu je već više puta zapravo iskazano nepovjerenje. Krajnje je sramotno da se usred ispitnih rokova knjižnica ranije zatvara, a kasnije otvara, i to sve pod budnim okom zaštitara koji su dovedeni na Fakultet iz još uvijek ne do kraja razjašnjenih razloga.

Krajnje je sramotno da se priječi normalan rad studentskih službi u vrijeme kada studenti moraju obavljati administrativne poslove, i to opet sve pod budnim okom zaštitarske službe.

Krajnje je sramotno da studenti ne mogu više imati pristup onim fakultetskim prostorijama u kojima se nalaze dokumenti brojnih studentskih udruga, kao i časopisi i zbornici na kojima su studenti radili te koji su pravi primjer rada i truda studenata na polju svoje struke.

Krajnje je sramotno da se iz Fakultetskog vijeća nasilno isključuje upravo studentske predstavnike i to kada se jedna od točaka dnevnoga reda tiče školarina za sljedeću akademsku godinu. Krajnje je sramotno da se studente naziva poslušnicima različitih političkih stranaka te da ih se proziva „automatima koji lažu“.

Krajnje je sramotno da institucija ne može normalno i pravilno funkcionirati samo zato što njezin čelnik ne želi poštovati legitimne demokratske procedure.

U ovakvim kriznim trenucima sazivanje Plenuma jedini je način da se izvrši veća inkluzija studentskih masa u aktivnu participaciju u ovim nemilim događajima kada se na sve moguće načine nastoji suspendirati studentski glas iz formalnih institucija te kada pritom ne postoji nikakva reakcija viših instanci na zlostavljanje demokratskih procedura. Voda je ovaj put stvarno došla do grla što najbolje znamo iz komunikacije s kolegama koje predstavljamo na svojim odsječkim vijećima gdje još, na sreću, nije došlo do isključivanja od odlučivanja i utjecanja na odluke, bez obzira na poneke nedostatke koje smo krenuli rješavati i zbog čega smo se uopće okupili u ovo krovno tijelo svih studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu.

Unatoč ponekim dezinformacijama i difamacijama u javnosti čega smo sve više svjedoci što naša borba postaje jača i ozbiljnija, ovim putem želimo poručiti javnosti da je studentska borba sasvim opravdana i ispravna jer se cijela institucija i njezini sastavni činitelji, poput studenata i nastavnika, trenutno nalaze u nezavidnoj blokiranoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije i ponašanja zamijenjeni prijetnjama i zastrašivanjem.

S obzirom na to ovim putem tražimo i reakcije od dekana, rektora, studentskog pravobranitelja i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na neprimjeren diskurs kojime se nastoji ocrniti ova borba i studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta u Zagrebu".
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se