450961
450961
450961
450961
450961

STUDENTI ODLUČILI Ako dekan Previšić ne podnese ostavku do 3. listopada, slijedi blokada fakulteta

  • , 21.09.2016., 21:27
  • Autor:
  • komentara

Održan je plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sve je proteklo mirno, a okupilo se nekoliko stotina ljudi.

 
 
 
 
Plenum (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Plenum (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Studenti su na održanom plenumu zatražili ostavku dekana Vlatka Previšića i to do 3. listopada ove godine. Ukoliko dekan ne podnese ostavku, studenti su najavili blokadu fakulteta. Na plenumu je usvojen i prijedlog o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. Odlučeno je i da će studenti opstruirati sjednicu Vijeća koja se treba održati u četvrtak u 11 sati.

Plenum je trajao nešto više od sat vremena

20:38 - Okupljeni viču: 'Boras je sramota!'

20:35 - Na plenum su došli sindikalci Željko Stipić i Mijat Stanić. Viđena je i bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić, ali i Sabina Glasovac, Neven Budak i Ranko Ostojić.
Organizatori pozivaju na mir i upozoravaju okupljene da ne nasjedaju na provokacije.

20:00 - Počeo je plenum na Filozofskom fakultetu. Organizatori plenuma su upozorili okupljene da ne budu nasilni te ukoliko dođe policija da sjednu i puste da ih odnesu. Okupilo se nekoliko stotina ljudi.

19:00 - Ispred Filozofskog fakulteta o najnovijem razvoju događaja izvještava reporterka Nove TV, Martina Bolšec Oblak.

'Iz fakulteta se može samo izaći van i to na stražnji ulaz. Navodno je i dio profesora koji će podržati plenum još unutra jer su znali da će se isti održati. Okupilo se oko 40-ak ljudi. Organizatori pozivaju građane da dođu. Studenti kažu kako je ovo prvi put u povijesti da će se plenum održati izvan fakulteta, a ne unutra. Dekan Previšić je rekao kako je dobio prijetnje smrću pa je u cijelu priču upletena i policija', rekla je Martina Bolšec Oblak.

17:00 - Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u srijedu je, uoči Plenuma na kojem studenti trebaju raspravljati o njegovoj odluci da se raspusti Studentski zbor, ali i o zaštitarima koje je postavio na Fakultet - zabranio njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, obzirom da je riječ o političkom skupu.

"Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama", priopćio je Previšić.

Plenum koji traži razrješenje Previšića s dužnosti dekana trebao se održati u 20 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta pod nazivom "Jedan svijet, jedna borba", a na njemu se treba raspravljati o Previšićevoj odluci da raspusti Studentski zbor.

Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću toga fakulteta te će rektor Damir Boras raspisati nove izbore.

Senat zagrebačkoga Sveučilišta odluku je donio na sjednici u utorak, a u odluci stoji kako je donesena jer postupak spomenutih izbora, održanih 25. i 26. ožujka prošle godine, "nije proveden na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom Filozofskoga fakulteta".

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta smatra da je "ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je, kako tvrde, samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.

Uputili su poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se