Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dužni odgovore

Stručnjaci na terenu: Nema zataškavanja o pucanju nasipa u Rajevom Selu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
pomoćnik ministra najavio je da će se analizirati i satelitske snimke, a na kojima se vide bageri kako vade pijesak u neposrednoj blizini nasipa u Rajevom Selu što dio građana smatra uzrokom pucanja nasipa.

Gotovo mjesec dana od probijanja nasipa kod Rajevog Sela i Račinovaca stručno povjerenstvo za izradu ekspertize proboja nasipa, a kojeg je imenovao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, obišlo je mjesto proboja nasipa.

Pročitajte i ovo Poplava u Županjskoj Posavini 2014. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Protiv nepoznatog počinitelja Odbačena kaznena prijava za puknuće nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela Slika nije dostupna Ne puštaju ih u selo VIDEO Bijesni mještani Jakovini: 'Ministre, jesi li mi nahranio svinje?'

'Mislim da smo dužni ostali, svim ovim ljudima poslije ove katastrofe, da utvrdimo zašto je došlo do proboja nasipa i zašto danas imamo ovako tešku situaciju. Članovi ekspertne skupine danas su prvi put izašli na teren, a sutra će imati cjelodnevni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem će im se predočiti sva dokumentacija koja je skupljena. Radit će se samo ekspertiza proboja nasipa kod Rajevog Sela, a ne i nasipa kod Račinovaca', rekao je tom prilikom pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, koji je i koordinator povjerenstva.

Dodao je da je rok za izradu i dostavu ekspertize 30 lipanj. Najavio je i da će se analizirati i satelitske snimke, koje su objavljene u medijima, a na kojima se vide bageri kako vade pijesak u neposrednoj blizini nasipa u Rajevom Selu što dio građana smatra uzrokom zašto je nasip popustio. Kurečić je istakao da se ne želi ništa zataškavati te da su upravo zato angažirali međunarodnu skupinu stručnjaka kako bi ekspertiza koju će povjerenstvo izraditi bila neutralna.

Voda duboka i do nekoliko metara sve je odnosila: 'Ne znam ni sam od kuda početi'

Rekao je da su u stručnom povjerenstvu imenovana po dvojica hrvatskih i austrijskih stručnjaka koji su zamijenili prethodno imenovanu dvojicu stručnjaka iz Danske.

Uz njih tu su još i stručnjaci iz Mađarske, Nizozemske i Slovenije. Sava je kod Rajevog Sela probila nasip 17 svibnja. Tada je nasip bio odnesen u dužini od 70 metara dok je danas taj proboj duži od 130 metara. Nasip je u dubinu probijen čak 12 metara. Prve kuće u Rajevom Selu udaljene su svega 50-ak metara od nasipa. Probijanje nasipa rezultiralo je ogromnim štetama u poplavljenim područjima, a prije svega u Račinovcima, Rajevom Selu i Gunji. Zabilježena su i dva smrtna slučaja u Rajevom Selu.

Poplave su rezultirale štetom koja se mjeri stotinama milijuna kuna. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene