Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju pomoć države

Voda duboka i do nekoliko metara sve je odnosila: 'Ne znam ni sam od kuda početi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Rajeva Sela, gdje je 17. svibnja probijen nasip te je Sava poplavila velik dio županjske Posavine, s tugom se prisjećaju početka te katastrofe čije se posljedice sada, nakon što se voda povlači, mogu vidjeti u svojoj punoj snazi, pa od države očekuju svu potrebnu pomoć kako bi se normalizirao život u njihovu mjestu.

Rajevčani su se te subote našli u vodi dubokoj i nekoliko metara, koja sve odnosila, pa i dva života njihovih mještana - šesdesetrogodišnji Franjo Šoltes i osamdesetšestogodišnja Ruža Sirotković službeno se vode kao jedine žrtve poplava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

'Strašno je bilo, a čini mi se da je danas još strašnije. Izgubili smo sve što smo desetljećima i godinama stvarali. Ne znam ni sam od kuda početi', rekao je Rajevčanin Leon Džunja, koji je do poplava živio isključivo do poljoprivrede, a sada, kako kaže, ne zna kako dalje.

'Trideset jutara sam imao zasijano, a sada je to sve voda odnijela. Podavile su mi se i svinje, a uspio sam spasiti šesnaest junadi i krava', rekao je i dodao kako 'slabo' vjeruje u pomoć države.

'Svi samo govore o obnovi kuća, a nitko o obnovi mahenizacije i traktora koji su nam stradali', istaknuo je Džunja dok iz kuće, poput ostalih Rajevčana, iznosi stvari koje je voda poplavila i učinila nekorisnima za daljnju uporabu.

Iako se iz samih dvorišta voda povukla, mnogim mještanima tog sela s nešto manje od 1.000 stanovnika vrtovi se još uvijek nalaze pod vodom, kao i najniži dijelovi sela iz kojih se voda sporo povlači, a oko kojih se širi neugodan miris.

'Puno bi nam značilo ako bi država ispunila sve ono što nam je obećala', rekao je Mato Đaković, koji je kuću 'iznutra i izvana' obnovio prije samo dvije godine, a sada se nalazi na popisu Ministarstva graditeljstva kao jedna od nekoliko desetaka kuća u Rajevom Selu označenih kao opasne za život.

Đaković navodi da je njegovo domaćinstvo dobilo struju, ali se i pita 'što vrijedi kada nemamo više ni hladanjaka, ni veš mašine, ni usisavača'. 'Sve je u tren oka nestalo', naglašava taj Rajevčanin, čija se kuća nalazi nedaleko mjesne katoličke crkve sv. Ilije iz 1805. godine, koju poplava također nije mimoišla. Unutrašnjost crkve potpuno je ispražnjena, a na podnim pločicama još se vidi blato koje su donijele savske vode. Ispred crkve se suše uništene orgulje i tepisi.

Vrdoljak: Za obnovu poplavljenih područja Vlada će donijeti poseban zakon

Nedaleko savskoga nasipa, koji se 17. svibnja urušio te izazvao katastrofu u Rajevom Selu, kuća je Rudolfa Tančeka do koje taj mještanin, kako kaže, još uvijek ne može doći jer je dvorište puno vode.

'Ne znam kome se obratiti da mi pomogne ispumpati vodu iz dvorišta. Pokušavam to sam napraviti, ali ne ide. Do kuće još uvijek ne mogu doći. Jako smo oštećeni i nadamo se pomoći države', kaže taj Rajevčanin i napominje kako će mještanima stradalih sela trebati još dugo pomagati da bi 'stali na vlastite noge'.

Još 25 zgrada opasno za život na poplavljenim područjima

Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja danas je u Račinovcima, Rajevu Selu i Gunji obilježila 25 zgrada opasnih za život, a nadzor nepregledanih zgrada nastavit će sutra.

Po devet zgrada opasnim za život označeno je u Račinovcima i Rajevu Selu, a sedam na području Gunje, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Nadzor mehaničke stabilnosti i otpornosti pojedinih zgrada koje su bile izložene djelovanju vode u tim naseljima inspekcija je obavila prema zamolbi vlasnika.

DUZS: Oni koji nisu bili u svojim kućama neka se jave načelnicima

Državna uprava za zaštitu i spašavanje pozvala je u ponedjeljak mještane iz poplavljenih područja općine Gunja i Drenovci, koji nisu bili u svojim kućama, da se radi potrebne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te procjene šteta i priključaka za struju hitno jave svojim općinskim načelnicima.

'Pozivamo mještane općina Gunja i Drenovci (posebno naselja Rajevo Selo, Padež i Račinovci) koji još nisu bili u svojim kućama, da se hitno jave načelnicima općina, kako bi se što žurnije osigurao ulazak u kuće. Isti je neophodan radi provođenja daljnjih i nužnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, procjene šteta te priključenja na elektrodistribucijsku mrežu', navode u priopćenju iz Državnog stoćera zaštite i spašavanja pri DUZS-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene