Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O padu Airbusa

'Neobično je da pilot nije uputio SOS poziv, ne možemo isključiti teroristički napad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV gostovao je stručnjak za zrakoplovne nesreće, Josip Milošević.

Gospodine Miloševiću, mnogo je pitanja, svašta se nagađa. Što je moglo poći po zlu da se avion srušio tako brzo, svega osam minuta od prijave problema?

'Svaka zrakoplovna nesreća je lanac događaja - mogu biti tehnički faktori koji se tiču održavanja aviona, ljudski faktor, odnosno sposobnost posade da se nosi sa kriznom situacijom, a mogu biti i vremenske prilike, nesreće su obično kombinacija ovih faktora, nikad nije jedan uzrok. U ovom slučaju indikativno je što je pilot uključio transponder na kod 7700 koji kontroli na zemlji daje znak da se sa zrakoplovom nešto događa i da je u opasnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najnovije izvješće Otkriven novi detalj o kopilotu ubojici - podaci zaprepastili istražitelje Slika nije dostupna Piloti o pravilu dvije osobe 'Protiv psihički oboljelog pilota stjuardesa je bespomoćna'

Novinarka Dnevnika Nove TV iz Barcelone: 'Neki su mijenjali karte u posljednji trenutak'

Ali pilot nije uputio nikakav poziv u pomoć. Zar to nije neobično?

Malo je neobično jer je imao vremena da uključi transponder na kod, ali nije javio što mu predstavlja problem ili je jednostavno mogao reći 'mayday'. Međutim, to nije rijetko. U takvim kritičnim situacijama pilotima je zadnje na pameti da se jave kontroli leta već pokušavaju izvući avion iz problema. Obzirom da je pilot snižavao visinu nekoliko minuta, nekontrolirano, i došao ispod kritične visine, nešto se sa zrakoplovom događalo.

UŽIVO Tragedija u Alpama: Zrakoplov je kasnio pola sata, u kompaniji nisu znali objasniti zašto

Koliko je potrebno vremena da se utvrde pravi razlozi tragedije?

Vrlo brzo, u ovom slučaju pretpostavljam jer je jedna crna kutija već pronađena, dakle treba naći još jednu. Analizom te dvije crne kutije - na jednoj se bilježe podaci o ponašanju sustava zrakoplova a druga zvukove u kokpitu, mogu se dobiti vrlo precizne informacije.

Možemo li isključiti mogućnost da je riječ o terorističkom napadu?

Ne možemo jer ne znamo iz kojeg je razloga avion snižavao ispod kritične visine. On mora letjeti po svom zračnom putu ispod kojeg nema snižavanja.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene