448866
448866
448866
448866
448866

'Tajming objave ovog uhićenja je dobro promišljen i korišten u političke svrhe'

  • , 02.09.2016., 19:28
  • Autor:
  • komentara

Stručnjak za sigurnost, Mato Laušić u Dnevniku Nove TV komentirao je navodno uhićenje osoba s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom u Beogradu.

 
 
 
 
Mato Laušić za Dnevnik Nove TV o uhićenju u Beogradu (Video: Dnevnik Nove TV)
Mato Laušić za Dnevnik Nove TV o uhićenju u Beogradu (Video: Dnevnik Nove TV)

Za sada nema puno informacija no ako su točne ove da je uhićen suradnik hrvatskih službi u Beogradu, što to znači za Hrvatsku?

Ništa posebno. Igra i obavještajnih i protuobavještajnih službi postoji od kad je svijeta i vijeka i uvijek će biti. I među prijateljima i među zemljama s kojima su zategnuti odnosi, ali tu postoje i obavještajne i protuobavještajne službe. Obavještajne traže suradničku mrežu, agenturnu mrežu stvaraju. Što bolje pozicionirana to kvalitetnija i bolja, što na višoj razini opet kvalitetnija i bolja, što duže traje, opet, kvalitetnija i bolja, a protuobavještajne službe se tome suprotstavljaju, detektiraju, otkrivaju i uhićuju.

Ovakva uhićenja nisu baš česta?

Možda u javnosti nisu poznata.

Što to znači za odnose Hrvatske i Srbije?

To je možda jedan bekend vezan uz trenutno stanje u našim odnosima između Hrvatske i Srbije.

Mislite li da je ovo svojevrsni nastavak političkog prepucavanja koje traje već tjednima?

Trenutak u kojem se objavi uhićenje, u ovom slučaju suradnika hrvatskih obavještajnih službi, sad u kojoj razini, je li to gospodarstvo, politika, Oružane snage, to sad ne znamo. Međutim, taj tajming objave je dobro promišljen i korišten prvenstveno u političke svrhe.

Je li uobičajeno da hrvatske službe imaju suradnike u Beogradu?

Zašto ne bi bilo uobičajeno? Ako Amerikanci imaju interesa imati i slušati Angelu Merkel, ako Izraelci i Amerikanci, Izrael za sebe kaže da je 51. zvjezdica na američkoj zastavi, pa jedni druge slušaju, prvenstveno imamo takozvani HUMIND, Human Inteligence gdje je čovjek izvor saznanja. Neki angažirani suradnik, agent i obavještajac. S druge strane imamo presretanje putem elektronskih sustava i otkrivanje. Staro je pravilo: gospodar informacije, gospodar situacije. Što više znaš o onome koji je predmet tvog interesa, bilo u segmentu gospodarstva, politike, Oružanih snaga i tako dalje, to si jači. Imaš jače mišiće i u nekim razgovorima i pregovorima si jači.

Srbijanske službe imaju suradnike u Hrvatskoj?

Zato mi imamo protuobavještajnu službu koja ih detektira, otkriva, pokriva i u datom trenutku ih i uhićuje.

Kako se vrbuje te ljude, tko su oni i koji su njihovi zadaci?

Ja osobno nikad nisam radio u tajnim službama, radio sam po vokaciji, po školovanju i profesiji kriminalista. Radio sam dugo na krijumčarenju gdje bez suradnika nisi mogao probiti niti jedan krijumčarski kamen. Kako si angažirao suradnika? Nekad je bilo da si ga ulovio pa si preko malene ribe došao do velike ribe, neka je bilo da si mu oprostio neki grijeh koji nije bio te razine i tog značaja da bi se procesuiralo, već je bilo daleko kvalitetnije da s njim igraš dalje neku igru. Nekda je bio i financijski interes, nekad nečiji grijeh za kojeg neka osoba ne bi voljela da izađe van. Iam i onih koji dragovoljno sudjeluju. Različiti načini.

Hrvatske institucije šute. Kakvu reakciju možemo očekivati? Je li moguće da se u potpunosti ograde od tog čovjeka?

Vrlo vjerojatno, osim ako se ne utvrdi da je bio zaposlenik u nekoj instituciji ili nekoj našoj tvrtki, ali i tada će se ograditi od te tamne strane njegovog angažmana, već će samo potvrditi samo da je zaposlenik. Država se uvijek distancira od otkrivenog agenta i nikada ne priznaje da ga je ona, kao država, angažirala za suradnika.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se