Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IS se može uništiti samo iznutra

'Vrlo je naivno misliti da se islamisti mogu pobijediti zračnim udarima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U borbu protiv Islamske države Hrvatska se zasigurno ne može i neće uključiti svojim vojnim snagama. Može se eventualno tek uključiti kroz političku ili humanitarnu podršku, smatra Cvrtila.

Stručnjak za geopolitiku, profesor Vlatko Cvrtila, pojasnio je za Dnevnik Nove TV što znači priključenje Hrvatske međunarodnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države i kakve bi to posljedice moglo imati za našu zemlju.

Islamska država prijeti zemljama koje su se uključile u međunarodnu koaliciju. Treba li Hrvatska strahovati?


Ne treba. Radi se o koaliciji koja ima simboličku važnost, prije svega za SAD jer su oni okupili širu međunarodnu koaliciju i zapravo upozorili javnost cijeloga svijeta da postoji jedna opasnost koja se može pretvoriti u ozbiljnu prijetnju u budućnosti. Islamisti, ne samo ovi danas, su do sada iskazali različite prijetnje koje nisu nikada ostvarili. To je jedan instrument pritiska na svjetsku javnost kako bi se ograničilo djelovanje protiv njih.

Na koji način će se Hrvatska uključiti u borbu protiv Islamske države?

Nažalost, a možda i na sreću, Hrvatska nema previše mogućnosti, a zasigurno se ne može i neće uključiti svojim vojnim snagama. Može se eventualno tek uključiti kroz političku ili humanitarnu podršku koja je isto tako kao i vojna jako važna, posebice za izbjeglice koji su napustili svoje domove.

Čuli smo američkog generala koji kaže da se ta prijetnja može pobijediti samo iznutra, da islamisti moraju odbaciti tu ideju. Koliko je to realno za očekivati?

Kotromanović: Ne očekujem trenutni odlazak u Irak ili Kurdistan

To je zapravo jedini način. Vrlo je naivno misliti da se takva prijetnja može pobijediti na vojni način, pogotovo udarima iz zraka. Nešto se mora i u tim društvima promijeniti. Trebaju imati sposobnosti da se mogu boriti protiv takve opasnosti, da se islamistima ograniči i prostor ideja i prostor realizacije, a u jednom i drugom su za sada vrlo uspješni. Ne može netko izvana tu cijelu stvar riješiti, nego moraju participirati svi oni iznutra. Spoj različitih kultura koje se bore protiv ovakvog tipa političkog nasilja moraju stvoriti pretpostavke da se situacija promijeni. Ona se vojno sigurno neće promijeniti.

Kako bi se situacija mogla dalje razvijati?

Prije svega će se u narednih nekoliko mjeseci inzistirati na vojnim udarima. Promatrat će se i situacija u Siriji i vidjet će se jesu vojni udari potrebni ili ne. Radit će se na jačanju sposobnosti iračke države, kurdske strane koja se pokazala kao ona koja pruža otpor, drugih država u toj regiji, ali i stvaranju veće međunarodne koalicije koja bi mogla pripomoći rješavanju situacije. Dakle, na više frontova, različitim instrumentima pokušava se ograničiti uspjehe koje je Islamska država do sada imala u Siriji i Iraku.
 

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene