Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon isti za sve

SVE SE MORA PRIJAVITI HDSSB uspio postići dogovor s Laibachom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog korištenja glazbe u kampanji za koju nije imao dopuštenje autora, HDSSB je umalo dobio tužbu. No, nije to jedini slučaj. Iako su se stranke disciplinirale i počele prijavljivati ZAMP-u i autorima korištenje glazbenih podloga, još uvijek se nađe neki izuzetak.

Svaku pjesmu koju neki političar želi koristiti, mora prijaviti autoru. HDSSB to nije učinio pa je Laibachovu glazbu koristio u filmu o osnivanju stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I ne samo to NISU GA ŠTEDJELI 'Karamarko će morati objasniti 1993. godinu' Slika nije dostupna Kome će se prikloniti? TKO JE KOME POLITIČKI BLIŽI? Analiza odgovora HDSSB-a, IDS-a i MOST-a

'Bilo je riječ o nesporazumu i drago nam je da smo oboje tako utvrdili', rekao je HDSSB-ov Karlo Šatvar.

Laibach ih na kraju nije tužio, već je s HDSSB-om sklopio dogovor.

Predsjednički izbori 2014: Pjesme u kampanji: HDZ-ova kandidatkinja želi domoljubnu pjesmu

'Lako da nikakvih tužbi nema i nema nekakve političke i bilo kakve pozadine oko svega toga. Bit će dogovor oko svega toga', rekao je Tomo Johannes in der Muhlen.

Zanimljivi glazbeni naslovi političarima su uvijek najprimamljiviji. Poput pjesme - 'Totalno drukčiji od drugih'.

'U zadnjih 10 godina šta god se dešavalo, uvijek bi netko dolazio i pitao za tu pjesmu. I princip je jednostavan. Kad mi dobijemo upit, idemo ka autoru koji je vlasnik moralnih prava koji nam kaže da li ga zanima ili ne zanima', objasnio je Tomo Johannes in der Muhlen.

Dok SDP-ov čelnik na pozornicu dolazi uz stihove inozemne glazbe, njegov protivnik bira domaće. Što god bilo, sve se mora prijaviti. Uz pristanak autora, naknada se mora platiti i ZAMP-u.

'Sve više i više su i stranke svjesne da režija koju moraju podmiriti za organizaciju političkih skupova, kao što moraju podmiriti vodu, struju, zaštitare i druge stvari, izvođače platiti', kazao je Milan Majerović Stilinović, savjetnik za komunikacije, HDS ZAMP.

Je li neka stranka koristila tuđu glazbu - vrlo se brzo otkrije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene