Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U sljedeće 3 godine

Više od 5000 poduzetnika može očekivati poticaj od ministarstva gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U gospodarskoj strategiji u tri godine Vlada kani poboljšati položaj Hrvatske na doing business ljestvici sa sadašnjeg 43. mjesta na 30.

Više od 5 tisuća poduzetnika u sljedeće tri godine može očekivati poticaj od ministarstva gospodarstva za istraživanje i inovacije. Miljenku Vuku kao naručeno, jer prošle godine nije uspio dobiti poticaj za svoju inovaciju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

''Imali smo inovaciju termo-torbu s pločastim grijačem. Međutim nismo se mogli prijaviti, jer nismo poduzetnik-početnik i nismo imali ulaganje u nekakvo proširenje zgrade ili proizvodnje zbog toga, jer to je nemoguće. Vi trebate u početku s malim koracima krenuti dok inovacija ne zaživi'', rekao je Vuk.

Cilj je u tri godine povećati iznos investicija malih i srednjih poduzetnika sa sadašnjih 7 milijardi i 800 milijuna kuna na 10 milijardi i 250 milijuna kuna u 2019.

Do kraja 2019. planiraju pripremiti 15 novih investicijskih projekata i ulagačkih destinacija, a putem agencije za investicije realizirati i još 39 novih investicija velikih poduzetnika. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kaže da su strateški plan prepisali još od njihove Vlade.

''Pa to su naši planovi, opet smo malo plagijat. Tako da to je sve kao i mnogo drugih stvari koje su izlazile zadnjih nekoliko dana u biti stvari koje smo mi ostavili u ministarstvu i ja sam sretan što ih preuzimaju'', kazao je Vrdoljak.

Dijelit će više subvencija za kamate kod poduzetničkih kredita. Povećat će i broj stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja za 150 kroz tri godine. ''To nam je strahovito važno, jer pogotovo deficitarna i tradicijska zanimanja u obrtima imaju premali broj naučnika, a bez naučnika neće biti ni obrta'', kaže Vuk.

Zaštitnici potrošača pozdravljaju plan osnivanja specijalnog odjela inspekcije ministarstva za zaštitu potrošača prilikom kupovanja internetom.

''Mi još uvijek imamo i velike trgovce koji nemaju ispravno izrađene opće uvjete, znači ne daju potrošačima prave uvjete na koje oni imaju pravo po zakonu, ponekad ih čak i zavaravaju'', rekla je Dijana Kladar, pravna savjetnica društva Potrošač.

U strateškom planu stoji kako će inspekcija imati partnerski odnos s poduzetnicima te će se smanjiti broj kršenja propisa.

Što stoji u Vladinoj gospodarskoj strategiji?

Koje je ciljeve u strateškom planu ministarstvo postavilo kada su u pitanju izvoz, industrija, radna mjesta, investicije?

Iz ministarstva u sljedeće tri godine očekuju porast izvoza za 5 milijardi i 300 milijuna kuna. Najavljuju i rast industrijske proizvodnje, ove godine za 3 posto, te rast od 4 posto u 2018. i 2019.

U sljedeće tri godine, navode, otvorit će 46 tisuća novih radnih mjesta u industriji. Planiraju povećati broj investicijskih projekata od nacionalnog interesa - sa sadašnjih 70 na 109 u 2019.

U tri godine kane poboljšati položaj Hrvatske na doing business ljestvici sa sadašnjeg četrdeset i trećeg mjesta na trideseto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene