Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz nam raste, ali....

Doznajte što najviše uvozimo, a što izvozimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se posljednjih godina oporavlja, hrvatski izvoz još uvijek je manji od uvoza. Tako smo lani izvezli roba vrijednih 87 milijardi i 700 milijuna kuna, a uvezli 140 milijardi kuna roba. Evo što su hrvatski izvoznici poručili premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Najviše izvozimo električnu energiju, lijekove, motorne benzine, plinska ulja od nafte i dijelove sjedala, a najviše uvozimo slične pa i iste proizvode - naftu i ulja, električnu energiju, plinska ulja od nafte, lijekove i nove osobne automobile.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prvih deset mjeseci Jesmo li ove godine višu uvozili ili izvozili? Stigli najnoviji podaci Videozid: Hrvoje Krešić, uvoz i izvoz - 4 Zna se i glavni "krivac" za to Jesmo li ove godine više uvozili ili izvozili? Svjetska velesila postala jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera

Hrvatski izvoznici svoje robe najviše plasiraju u Italiju, Sloveniju, Njemačku, BiH i Austriju.

IZVOZ / UVOZ 2015.

87,7 mlrd. kn / 140 mlrd. kn

TOP PET IZVOZNIH / UVOZNIH PROIZVODA

IZVOZNI:

1. električna energija
2. lijekovi
3. motorni benzini
4. plinska ulja od nafte
5. dijelovi sjedala

UVOZNI:

1. nafta i ulja
2. električna energija
3. plinska ulja od nafte
4. lijekovi
5. novi osobni automobili

Danas izabrani najbolji

Krenuli su kao malo obiteljsko poduzeće, a danas proizvode kao na traci. Habiba i Branimir Legac izvoze automobilske dijelove i od toga na godinu uprihode 40 milijuna eura.

'Mi smo 100 % izvoznici. Sve što se kreće i pokreće je dio i vrsta ležajeva, a mi smo jedan segmenat koji pridonosi tom pokretu', kazala je Habiba Legac.

Ne bi imali ništa protiv da njihovim poslovnim rezultatima pridonese i država.

'Da imamo stabilne porezne zakone koji se neće svaki čas mijenjati, da imamo jednu sigurnost. Ne samo mi nego svi proizvođači i svi današnji izvoznici'.

Za svoje uspjehe Habiba i Branimir danas su nagrađeni u kategoriji najboljeg izvoznika u Mađarsku.

Plaketu je primio i Alan Sumina, kao najbolji mali poduzetnik. Smatra da država polako prepoznaje važnost IT industrije.

'To se u zadnje vrijeme polako mijenja. Ja bih više volio da su neki zakoni malo više krojeni po pitanju prepoznatljivosti IT-jevaca', kazao je Sumina.

Svojim bivšim kolegama iz Plive nagradu je uručio i premijer Tihomir Orešković, pa se pohvalio rastom industrijske proizvodnje i investicija.

'Misija ove Vlade je da ubrza ekonomski rast na 2,5 do 3 posto i više. I da učini taj rast održivim. U tom poslu ključna uloga pripada izvoznicima', rekao je premijer.

Kao što je istaknuo premijer, Hrvatska zadnjih godina ima veći izvoz roba i usluga, nego uvoz. No, kada se izuzme turizam, podaci nisu dobri.

'U zadnjih par godina imamo i deficit robne razmjene od 50 milijardi kuna godišnje. Platnu bilancu s inozemstvom popravlja nam i turizam i izvoz drugih usluga koje srećom, rastu', kazao je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je pak, kritizirao i nedostatak investicija.

'Bez obzira što su postojeća poduzeća počela više izvoziti, još uvijek nemamo dovoljno investicija. Premijer je danas spomenuo dvije, ali trebamo ih još', kazao je guverner.

Bolja vremena izvoznicima, poručuje premijer, jamči Nacionalni program reformi. Orešković im obećaje smanjivanje parafiskalnih nameta za 330 milijuna kuna do kraja godine, što je preduvjet, kaže, za lakše poslovanje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene