Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strani radnici u Hrvatskoj

Fotografija s dočeka izazvala lavinu komentara: "Ovo je jedan od glavnih preduvjeta da se ne bojimo"

Aktualno Galerija Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 1 Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 2 Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 3 Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 4 Galerija 1/4 >>
Lavine komentara pokrenula je jedna fotografija s dočeka Nove Godine na zagrebačkom glavnom trgu. Na njoj se nalazi grupa stranih radnika, a zašto je taj prizor tako dočekan i ima li razloga za zabrinutost objasnio je socijalni psiholog Filip Gospodnetić.

Na dočeku Nove Godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačićana bili su, među ostalima, i strani radnici, a fotografije se su se, uz negativne komentare, brzo počele širiti društvenim mrežama. Situacija je toliko eskalirala da su se pojavile informacije o napadima na maloljetne djevojčice. U četvrtak je poprilično oštro priopćenje o ovoj temi poslao i Domovinski pokret, a policija za sada nije potvrdila jesu li se napadi zaista i dogodili.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"

Broj stranih radnika u Hrvatskoj kontinuirano raste još od 2018., a u odnosu na tu godinu, danas ih je čak pet puta više. Zašto je onda upravo fotografija s dočeka pokrenula takvu lavinu i zašto su tek tada građani "postali svjesni" da je u našem društvu velik broj stranih radnika istražila je novinarka Dnevnika NOVE TV Petra Buljan.

Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 2 Petra Buljan i Filip Gospodnetić - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Čuđenje je nastalo zato što smo imali priliku u jednoj večeri, na jednom događanju vidjeti okupljene strane radnike na jednom mjestu. Naime, mi kad svaki dan vidimo strane radnike, vidimo ih individualno na svojim radnim mjestima i nemamo toliko često stupiti s njima u interakciju kad su oni u grupi sa svojim sunarodnjacima na jednom mjestu", objasnio je Filip Gospodnetić, socijalni psiholog, kojega je prizor na Trgu također iznenadio.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 1 Pobuna sindikata protiv koeficijenata Glasnogovornik ministarstva bolje plaćen od profesora na fakultetu: "Ovo nije povijesna reforma. Vidjeli smo koeficijente, razočarani smo"

Pročitajte i ovo Modrić optužnica - 4 32 godine "Tata više nikad nije došao": Bolna sjećanja na stravičan zločin nad civilima i dalje žive, tu je ubijen i djed Luke Modrića

"Ja to gledam kroz pozitivnu perspektivu, kao priliku da učimo od drugih kultura i izmjenjujemo iskustvo i stječemo novo znanje", dodao je Gospodnetić

Osnovni uvjet za integraciju u društvo je znanje jezika države u koju netko dolazi, kaže socijalni psiholog, i da bi se to napravilo, institucije bi trebale osigurati stranim radnicima mogućnost učenja jezika. To bi olakšalo ostale aspekte integracije u društvo. Vlada je, smatra, s tim potezima već zakasnila.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Nepravomoćna presuda Otac Mate Rimca osuđen na tri godine zatvora, otkriveno s kim je i kako izvlačio novac iz tvrtke

"Građani su zabrinuti jer se naglo i nenadano dogodio taj val migracija i naprosto nismo imali priliku toliko detaljno učiti o stranim radnicima, njihovim zemljama i kulturama, a to je jedan od glavnih preduvjeta da se ne bojimo ljudi koji su drugačiji od nas", kaže Gospodnetić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene