Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk taksista

'Oni sa strane stoje i viču taxi, maxi, Uber, tuc-buc, agencije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobar dio splitskih taksista u utorak je prosvjedno obustavio vožnju na dva sata.

Od 12 do 14 sati upozoravali su da ih nelojalna konkurencija posve uništava. Tvrde kako im kruh uzimaju aplikacija Uber i nelegalni vozači, koji voze bez plaćanja ikakvog poreza. Ističu i kako su svoje cijene smanjili.
 

Pročitajte i ovo Plan Splita - 1 Apartmanizacija stare jezge Hoće li se Split ugledati na Dubrovnik? "Sve se može regulirati i bez zabrana" Gospodarstvo konferencija u splitu Kako će se moguća recesija odraziti na iduću sezonu i je li turizam jedina budućnost Dalmacije?

Parkirane kolone taksista usred ljeta nisu uobičajen prizor, ali u utorak su turisti uzalud pokušavali dobiti prijevoz na splitskoj Rivi. U utorak od podneva do 14 sati, taksisti su prosvjedovali. "Jednostavno, svak tko ima vozačku dozvolu, tko god ima auto misli da može biti taksist. Događa se da se povećao prijevoz jedan prema pet puta u korist nelegalnih. Oni sa strane stoju viču taxi, maxi, Uber, tuc buc, agencije...

"Kupe tamo na katamaranu putnike, a mi ovdje čekamo. Postali su tako agresivni, čupaju stranke za ruke", žale se splitski taksisti.

Državne službe su te koje odlučuju posluje li aplikacija Uber, preko koje stranci masovno naručuju vožnje, po zakonu. "Svi usmeno govore da je to ilegalno, ali pisani trag ne postoji", ističe u nastavku jedan od nezadovoljnih prijevoznika.

Sustav Ubera je otprilike takav da se preko te aplikacije naruči vožnja, a Uber nudi suradnju širokom krugu vozača. S druge strane, za taksi dozvolu treba se dobrano namučiti i sve poreze platiti. "Moramo imati polog u blagajni, fiskalnu kasu. Neka ti ne štima kuna, eto kazne od 10 ili 15 tisuća kuna, a oni ništa", dodaje taj taksist. 

Obraćali su se i gradu i svim nadležnim službama. Nadaju se da će netko poraditi na zaustavljanju ilegalnih prijevoznika.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene