Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Markač u Lipiku

'Stojim pred vama kao prijatelj a ne general, baš kao i 1991. godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Mladen Markač primio je danas u Lipiku povelju kojom ga se proglašava počasnim građaninom toga grada.

Odluka o tome donesena je u povodu proslave Dana grada 4. listopada, ali general Markač tada nije mogao preuzeti povelju jer je još bio u pritvoru. Inače, general je počasnim građaninom proglašen na prijedlog Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika zbog sudjelovanja u obrani lipičko-pakračkog područja počevši od 1. ožujka 1991. godine, kada je Antiteroristička jedinica 'Lučko' oslobađala okupiranu policijsku postaju, pa sve do 'Bljeska' 1995. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) GODINAMA JE ZLOSTAVLJAO Pritvoren osumnjičeni za pokušaj teškog ubojstva bivše supruge u Lipiku. Napao je nožem pred maloljetnom djecom PR Aktivna Hrvatska Ljetni jutarnji trening poklon je našem tijelu

'Te 1991. godine došao sam ovdje kao prijatelj boriti se zajedno s vama, pa i danas ovdje stojim pred vama kao prijatelj, a ne general. Mi branitelji smo već tada znali da je naš rat obrambeni, pravedan i častan, a to je 16. studenoga potvrdio i međunarodni sud', rekao je general Markač na svečanosti u Lipiku. Nije bilo lako, kazao je također general, provesti toliko godina zatvoren u 12 kvadrata pogotovo jer su neki antidomoljubi u medijima o njemu i generalu Gotovini govorili lažno.

>> Generali Gotovina i Markač na predstavljanju novog broja Vijenca

'Ipak, sve to smo lakše podnosili jer smo znali da imamo potporu mnogo više domoljuba koji su vjerovali u nas. Sada želim da svi zajedno idemo u bolji život i pozivam sve, posebno branitelja da ponovo uložimo svu svoju snagu i da ovu zemlju učinimo boljom za našu djecu', dodao je general Markač.

Povelja generalu Markaču uručena je na svečanosti organiziranoj u povodu Dana branitelja Lipika i sjećanja na 6. prosinca 1991. godine kada je taj grad nakon 60 dana okupacije, kao prvi grad u Hrvatskoj, bio oslobođen. Generala su pritom pozdravili gradonačelnici Pakraca i Lipika Davor Huška i Antun Haramija te Mirjana Cahun dopredsjednica Udruge branitelja Lipika 1991. godine koja je organizirala svečanost. Inače, Antun Haramija je kazao kako će na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti da se počasnim građaninom Lipika proglasi i Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog suda u Hagu koji je oslobodio generale Markača i Gotovinu.

'Učinit ću jer je on kao sudac prepoznao istinu i pravdu', rekao je Haramija. General Markač počasnim građaninom Pakraca proglašen je 2007. godine i tada je povelju primio njegov sin. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene