Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2000 GODINA KASNIJE...

Promjena Očenaša? Evo što o Papinoj inicijativi kažu hrvatski građani

Nova verzija molitve
Nova verzija molitve
Aktualno Galerija Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nova verzija molitve Nova verzija molitve Prof. dr. Vladimir Dugalić (Foto: Dnevnik.hr) Prof. dr. Vladimir Dugalić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nova verzija molitve Nova verzija molitve +0 Nova verzija molitve Galerija 1/5 >>
Papi Franji su neprihvatljivi pojedini dijelovi molitve Očenaš. Sada u molitvi stoji "ne uvedi nas u napast", dok Papa predlaže "ne dopusti da budemo uvedeni u napast". Što su u Katoličkoj crkvi čekali 2000 godina?

Sveti Otac smatra da Bog nikada vjernike ne bi dovodio u napast. Kaže da nije On taj koji čovjeka navodi pa onda pušta u napast. Zato poziva na izmjenu lošeg prijevoda.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima" Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji

Vjernicima predlaže da mole: "ne dopusti da budemo uvedeni u napast" ili "ne dopusti da budemo izloženi napasti".

Župnici u Orehovici i Otočcu spremni su na promjene. "To znači da molimo Boga da nam unaprijed pomogne. Da nas spasi. Da ne uđemo u takvu situaciju koja bi bila napasna za nas", kaže župnik Josip Ban iz Orehovice.

Slično govori i mons. Tomislav Šporčić, župnik iz Otočca. "Neće to biti ništa novoga nego eventualno bolje izražavanje onog što piše u Svetom pismu. Onog što su evanđelisti rekli da je Isus molio", kaže Šporčić.

Francuzi su već odlučili da će s novom Liturgijskom godinom mjenjati tekst molitve Oče naš. Talijani sada razmatraju o tome, a pita li se hrvatske biskupe - oni se slažu da je primjedba Pape Franje dobra.

Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kaže da je to vrlo umjesna primjedba. "Nisam jedanput postavio to pitanje kako će nas Bog uvesti u napast? Ja se slažem da se tu napravi korekcija da se rekne: ne dopusti nas da nas uvede ili nešto", kaže Puljić.

Vladimir Dugalić s Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Osijeku kaže da su i prije razmišljali da se to promijeni jer sadržajno ne odgovara. "Bog može čovjeka samo kušati, ali ne napastovati", kaže Dugalić, koji vjeruje da će se to "u dogledno vrijeme ispraviti". 

Nova verzija molitve Nova verzija molitve

Kada - još se ne zna. U pripremi je i novi prijevod Biblije, a pitanje je s kojom verzijom najpoznatije molitve.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene