Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite na ljubimca

Što se događa s automobilom na minus 20 stupnjeva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo je trebalo voditi računa o velikim temperaturnim devijacijama i preporučiti crpkama da se opskrbe gorivima koja izdržavaju do minus 20 stupnjeva, kaže prometni stručnjak.

Najavljene su temperature do minus 20 stupnjeva, a gorivo u automobilima izdržava granicu do minus 15.

Razloga za brigu mogli bi imati samo vlasnici dizelskih automobila. Što se događa s dizelašima na minus 20 pojasnio je stručnjak za promet Željko Marušić.

'Može doći do blokiranja filtera goriva i tada se motor ne može pokrenuti. Tada se vlasnici izlažu neugodnostima, a vozilo treba ići na servis. Na takvim temperaturama treba izbjegavati vožnju, a ako se ipak mora, trebalo bi za dizelsko gorivo nabaviti dodatni aditiv i naliti ga u spremnik', pojašnjava Marušić.

Zimsko gorivo koristi se, prema propisima od 16.11., iako tada temperature nisu uopće bile ispod nule.

Pročitajte i ovo Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 prekršajne prijave Ekološki incident! Gorivo izlijevali u sustav odvodnje, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: "Osjetili smo miris" Jugo; ilustracija Ludo vrijeme Za splitsko područje u ponedjeljak će biti upaljen narančasti meteoalarm: Na istoku Hrvatske zabilježene rekordne temperature, a u Dalmaciji jugo

PROVJERITE ZNANJE: 16 pravila koje treba znati svaki vozač

'Ministarstvo je trebalo voditi računa o velikim temperaturnim devijacijama. Bilo je ekstremno toplo, sada je ekstremno hladno. Trebalo je odgoditi uredbu o kvaliteti naftnih derivata po pitanju zimskog goriva sve do Božića. Takvo gorivo je nepotrebno skuplje, a za vozila nije ni dobro', ističe Marušić.

Smatra kako ni zimska specifikacija nije dovoljno dobra te da bi bilo dobro da je nadležno ministarstvo preporučilo da se crpke opskrbe gorivima koja izdržavaju do minus 20 stupnjeva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene