Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nismo spremni za rad do 65.

Što naše tijelo kaže na mirovinsku reformu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirovinskom reformom žene su uvjetima za mirovinu izjednačene s muškarcima. To isto pravilo doduše ne vrijedi za one koji upravo te zakone donose.

U posljednjih dvadeset godina povećala se očekivana životna dob, tako muškarci u prosjeku žive 72 godine, a žene gotovo 80. I eto zagovornicima mirovinske reforme glavnog razloga za povećanje dobne granice za mirovinu!

Pročitajte i ovo Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

>> 'Izmjena mirovinske reforme samo je popravljanje sustava'

>> Masovni bijeg: 63% više prijevremenih mirovina nego lani!

Ekipa Provjerenog je istražila što na to kaže naše tijelo? Vesna, Vladimir i Marija tipični su hrvatski radnici. Do pune starosne mirovine u radnoj knjižici pisat će im gotovo pola stoljeća rada. Vesna je trgovkinja, ima 49 godina i 23 staža. Još kao dijete maštala je o radu u trgovini. Srećom želja joj se ispunila. Radi osam sati na dan i u tih osam sati nosi težak teret i tisuću puta se sagne. 'Puno sam na nogama i ne vjerujem da ću doživjet mirovinu', kaže Vesna.

Vladimir pak radi kao ličilac već 34 godine. U obiteljskom obrtu on i njegov sin jedini su zaposlenici. U 56 godina života njegove ruke prošle su kilometre zidova, tisuće litara boje i milijune poteza kistom. 'To volim i to radim i tako ću do mirovine, ako je dočekam', kaže Vladimir. Marija je knjigovotkinja. Brojke i slova njezin su radni dan. U dvadeset kvadrata okružena je fakturama, izračunima, registratorima, bankovnim računima i monitorima kompjutora. Od prvog radnog dana zaljubljena je u svoj posao, a na godišnjem odmoru nije bila već deset godina.

'Za kvalitetno izvršavanje radnih zadataka nužan preduvjet je fizička sposobnost', kaže doktor Goran Šimić. On se bavi istraživanjem mozga. U 40-im godinama volumen mozga postupno se smanjuje, a starenjem gubimo i živčane stanice. A to znači da nam treba više vremena za učenje i savladavanje novih vještina. Troje naših sugovornika podvrgnuli smo biomehaničkoj analizi pokreta, odnosno izmjeriti ćemo kolika im je pokretljivost kralježnice i aktivnost mišića nakon trideset godina radnog staža.

'Kao najčešći problem u radno sposobne populacije pojavljuje se kronična bol u kralježnici, odnosno u vratnom dijelu kralježnice, a to se odnosi na 80 do 85 posto radne populacije', tvrdi dr. Stanislav Peharec. Obavili smo mjerenje pokretljivosti leđne i vratne kralježnice, mjerenje kontrole mišića trupa u pokretu i naposljetku mjerenje izdržljivosti mišića. Rezultati su pokazali tragove godina i godina rada. Najugroženija područja upravo ona koja pretjerano ili uopće ne koristimo.

U šezdesetim godinama nismo efikasni kako poslodavci to traže

Marija sjedi više od osam sati na dan i upravo su analize pokazale grč mišića u donjem dijelu kralježnice i upravo zbog tih grčeva nakon petnaestak minuta stajanja osjeća strašnu bol. Analiza je također pokazala da joj je u potpunom bloku kretanje glave unatrag, jer radni dan provodi sagnuta nad tastaturom kompjutora. Vladimiru je pak zbog stalnog korištenja ruku i nogu trup potpuno oslabljen. Loša mu je izdržljivost leđnih i trbušnih mišića, a to može u uvjetima povećanog opterećenja izazvati ozbiljne tegobe u leđima. I kod Vesne su vidljive godine rada. Njezina kralježnica je zbog oslabljenih mišića i loše tehnike podizanja ozbiljno ugrožena, a vratni dio zbog stajanja već razvija deformacije.

Da je danas na snazi pravilo odlaska u mirovinu sa 65 godina, naši sugovornici itekako bi se pomučili do mirovine, a za odlazak u prijevremenu država bi ih kaznila. Poslodavci traže efikasnost i brzinu, a u šezdesetim godinama života to baš i nismo. A na burzi rada u velikoj većini svoje bolje sutra čekaju ljudi u najproduktivnijoj dobi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene