Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon danas stupio na snagu

Masovni bijeg: 63% više prijevremenih mirovina nego lani!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmijenjeni Zakon o mirovinskom osiguranju danas je stupio na snazi. Tim zakonom uvodi se 20-godišnje prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za odlazak u mirovinu.

Prema ovom zakonu žene će tako u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina života odlaziti 2030. godine, jer će se dob za umirovljenje godišnje povećavati za tri mjeseca.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

>> Sindikati prijete referendumom o mirovinskom osiguranju

>> Popijač: U ovom stanju mirovinski sustav nije održiv

Izmjenama zakona promjenjen je faktor za povećanje starosne mirovine osoba koje će u mirovinu ići nakon 65 godina starosti te će iznositi 0,15 posto po mjesecu kasnijeg ostvarivanja mirovine, a ukupno najviše do 9 posto za pet godina kasnije umirovljenje.

Vlada je tijekom rasprave o izmjenama zakona postigla kompromis sa socijalnim partnerima oko odredbi zakona i povećala prijelazno razdoblje izjednačavanja dobi žena i muškaraca sa prvotnih 10 na 20 godina te ublažila penalizaciju prijevremenog umirovljenja. Prema podacima HZMO-a zbog najave izmjena odredbi o prijevremenom umirovljenju, u prvih devet mjeseci ove godine u prijevremenu starosnu mirovinu otišlo je 13.873 osoba, što je za 63 posto više nego u 2009. godini. (Hina)

Hoće li prijevremeni odlasci u mirovinu dodatno naštetiti mirovinskom sustavu?

  • Hoće, sada je još više ljudi na teretu državi
  • Hoće, više umirovljenika znači manje radnika koji plaćaju doprinose
  • Neće, ništa ne može dodatno naštetiti našem sustavu
  • Neće, novim Zakonom je sve odlično uređeno

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene