Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ovo morate znati

Sve na jednom mjestu: Ovako se pripremite ako vam treba nova osobna iskaznica

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Donosimo vam najvažnije informacije koje su vam potrebne za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice: koje su cijene, potrebni dokumenti, trajanje postupka.

Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice trenutačno se podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji koja ima upravne poslove prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Ako osoba ima prebivalište u inozemstvu, zahtjev može podnijeti u bilo kojoj policijskoj postaji ili upravi koja ima upravne poslove.

Prema novim izmjenama Zakona o osobnoj iskaznici, uskoro će se ukinuti mjesna nadležnost, odnosno bilo tko će moći izdati zahtjev u bilo kojoj policijskoj postaji ili upravi u zemlji, kao što je to već slučaj za izdavanje putovnice i vozačke dozvole. 

Što je sve potrebno? 

Prije podnošenja zahtjeva, potrebno je obaviti nekoliko stvari kako vas iz policijske postaje, odnosno uprave, ne bi vraćali po "još jedan papir".

Prvo morate uplatiti određeni iznos, ovisno o odabranom postupku i dokaz o uplati priložiti prilikom podnošenja zahtjeva. 

Kako bi se provjerio vaš identitet, morate dati na uvid staru osobnu iskaznicu ili neku drugu ispravu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Platila ga životom Greška vodovoda dovela do tragedije: Žena dobila astronomski račun za vodu, od šoka završila u bolnici i umrla

Potrebna vam je i fotografija u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm. Ako ste u posljednjih pet godina podnijeli zahtjev za izdavanjem putovnice ili osobne iskaznice koja sadrži OIB, a vaš izgled nije značajno promijenjen, iz MUP-a navode da fotografiju u tom slučaju ne trebate priložiti. Sustav će povući onu koju ste tada priložili. 

Osim što morate priložiti staru osobnu iskaznicu koja se poništava i vraća, morate potpisati i Ugovor o pružanju usluga certificiranja te dati otisak papilarnih linija lijevog i desnog kažiprsta.

Cijena

Redovni postupak izdavanja elektroničke osobne iskaznice traje 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Cijena eOI (elektroničke osobne iskaznice) koja sadrži jedan ili dva certifikata je 13,27 eura, a cijena za osobe s navršenih 70 godina koja ne sadrži certifikate je 9,29 eura.

U ubrzanom postupku osobna iskaznica izdaje se u roku od 10 dana i košta 25,88 eura, dok se u žurnom postupku izdaje u roku od 3 radna dana i košta 66,36 eura.

Troškove izdavanja osobne iskaznice ne moraju platiti osobe mlađe od 18 godina ako imaju prebivalište u Hrvatskoj i ako se osobna iskaznica izdaje u redovnom postupku.

Preuzimanje osobne iskaznice

Osobnu iskaznicu morate preuzeti u roku od 120 dana proteka roka za izdavanje osobne iskaznice u redovnom postupku, 100 dana u ubrzanom te 93 dana u žurnom postupku. 

Pročitajte i ovo Požar u Pirovcu Dramatično jutro FOTO Vatra progutala brodove zavezane za rivu, neki su skroz potonuli: Policija objavila uzrok požara

Ako to ne napravite u zadanom roku, osobna iskaznica i podaci za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice te registracija na korisnički portal bit će poništeni, a nakon toga ćete ponovno morati podnijeti zahtjev za izdavanje nove iskaznice.

Osobna iskaznica još vrijedi, ali morate po novu

Nekoliko je situacija u kojima, ako vam osobna iskaznica i dalje vrijedi, ipak morate podnijeti zahtjev za novom.

To su sljedeće situacije: 

  • promijenili su se osobni podaci o imenu, OIB-u, spolu, datumu rođenja ili ste promijenili prebivalište
  • fotografija ne odgovara vašem izgledu
  • osobna iskaznica je oštećena tako da se ne mogu vizualno ili strojno iščitati podaci u čitljivoj zoni ili je onemogućeno čitanje biometrijskih podataka s visokosigurnosnog nosača podataka ili je iskaznica u potpunosti prelomljena

Osobna iskaznica tako postaje nevažeća, a novi zahtjev mora se podnijeti u roku od 15 dana od dana nastupanja novih okolnosti.

Ako su se promijenili podaci o imenu ili OIB-u, dužni ste zatražiti opoziv ili suspenziju certifikata u roku od dva dana od nastanka promjene.

Zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice možete podnijeti i najmanje 30 dana prije njezina isteka roka važenja ako ju želite izraditi u redovnom postupku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene