Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Geodezija

Odvjetnik okrivljenog Đape: "Razmišlja o tužbi za klevetu. Tko su oni da donose takve ocjene o njemu?"

Aktualno Galerija Afera Geodezija - 5 Afera Geodezija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Afera Geodezija - 4 Afera Geodezija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Afera Geodezija - 3 Afera Geodezija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Afera Geodezija - 2 Afera Geodezija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Afera Geodezija - 1 Galerija 1/5 >>
U nastavku akcije europskih tužitelja u slučaju Geodezija u istražnom je zatvoru bivši suradnik ministrice kulture Davor Trupković, dok su dvojica suosumnjičenih na slobodi uz mjere opreza. Više informacije saznaje reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Nakon uhićenja i višesatnog ispitivanja u tužiteljstvu - sud je odlučio. Bivši suradnik ministrice kulture mora u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na 11 svjedoka, dok osumnjičeni dvojac s Geodetskog fakulteta može na slobodu uz mjere opreza.

"U odnosu na drugu dvojicu okrivljenika ta je opasnost također utvrđena, ali je prema stavu suda moguće takvu opasnost otkloniti važnim mjerama. Konkretno, zabranom komuniciranja sa svjedocima i zabranom približavanja na određenu udaljenost“, rekao je Vjekoslav Tolnaj, delegirani europski tužitelj.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Božo Petrov - 2 Gost Dnevnika Nove TV Petrov otkrio što Most želi postići referendumom o manjinama pa poručio: "Ako ovako nastavi, ta stranka će postati najbolji tihi ortak HDZ-a"

Zoran Vujasin, odvjetnik Almina Đape, osvrnuo se na zabranu pristupa svjedocima.

"Po mom skromnom mišljenju nisu uopće svjedoci na okolnosti koje se njemu inkriminiraju. To je nekakvo navodno davanje mita, ali ne znam da su svjedoci ikada bili u prilici svjedočiti davanju ili primanju mita. To bi bila neka velika novost kod izvršenja tog kaznenog djela“, rekao je Vujasin.

Pročitajte i ovo Razoreno ukrajinsko selo Napeta situacija Rusija poslala upozorenje Europi i SAD-u: "Ako to učinite uslijedit će razarajuća osveta"

Na popisu sedam svjedoka u slučaju suradnika Trupkovića je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Osumnjičeni trojac tereti se za prijevare pri kojima je hrvatski proračun oštećen za milijun eura dok su angažirani na projektu za Ministarstvo kulture iako Geodetski fakultet nije imao ni kadrove ni opremu.

Pročitajte i ovo Saša Vejnović čestitamo! HND-ova nagrada novinaru DNEVNIK.hr-a Saši Vejnoviću i snimatelju Marinu Grgurevu za prilog u Provjerenom

Odvjetnik osporava i dokaze tužiteljstva te poručuje kako profesor Đapo razmišlja o tome da ih tuži za klevetu.

"Tko su oni da si mogu dopustiti ocjenu da jedan profesor fakulteta nema znanje ni opremu ni stručnost da provede nešto što je doveo u Hrvatsku. Pa on je čovjek koji je inagurirao 3D snimanje u Hrvatskoj“, rekao je Vujasin.

"Dokazi tvrtke koja je eliminirana iz tog posla i koja sad tvrdi da bi to radila jeftinije - je dokaz? Dokaz je usporedba cijena od danas s cijenama iz dana nakon potresa?“, priupitao je Vujasin.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..."

Tužiteljstvo tvrdi da je oštećen i Fond solidarnosti EU iz kojeg su financirana dodatna snimanja te da je dio isplate preknjižen krajem prošle godine u državni proračun. Premijer je dovodio u pitanje njihovu nadležnost.

"Nadležnost je već utvrđena i potvrđena ranijim sudskim odlukama. Današnja odluka je isto u tom pravcu i smatramo da tu ništa nije sporno“, rekao je Tolnaj.

Andrej Plenković pak i danas odgovara - novac je isključivo iz državnog proračuna.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene